Nem kapott kormányfői megbízást Gandhi

Vágólapra másolva!
Az indiai államfő nem adott kormányfői megbízatást Sonia Gandhinak, a választáson győztes Kongresszus Párt elnökének. A két politikus szerdán ismét találkozik. Az államfői döntés okai egyelőre ismeretlenek, ugyanakkor sokan nem szívesen látnának olasz születésű miniszterelnököt India élén.
Vágólapra másolva!

A várakozásokkal ellentétben Abdul Kalam indiai államfő kedden egyelőre nem bízta meg az új kormány megalakításával a választásokon győztes párt vezetőjét, Sonia Gandhit. Az Indiai Nemzeti Kongresszus (INK) vezére további tárgyalásokat tart szükségesnek az új kormány megalakításához.

A keddi találkozón az államfő röviden fogadta Sonia Gandhit, és arról érdeklődött, hogy mely pártok támogatják az INK-t kívülről, és melyek belülről. A pártvezető a találkozót követően elmondta, hogy szerdán ismét találkozik Kalammal, amikor már minden támogató levelet bemutat neki.

Sem Sonia Gandhi, sem az államfő hivatala nem kommentálta, hogy Kalam miért nem bízta meg a kormányalakítással, hiszen a vezetése alatt álló párt alkotja a legnagyobb frakciót a parlamentben. Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy az ilyen találkozókon általában közlik az új kormányfő nevét.

Korábban ugyanakkor a választásokon vesztes kormányfő Athal Behari Vadzspají úgy nyilatkozott, hogy nem volna jó, ha az olasz származású politikus lenne a miniszterelnök, mivel nem Indiában született, utóbb peedig kijelentette, ő és párttársai, valamint korábbi koalíciós partnerei nem vesznek részt Gandhi kormányfői eskütételén. Emellett az államfői döntés hátterében az is állhat, hogy Kongresszus Párt baloldali választási szövetségesei visszamondták korábbi koalíciós ajánlatukat, így a Kongresszus párt kisebbségi kormányt lesz kénytelen alakítani, illetve az, hogy Sonia Gandhi kinevezésének hírére jelentősen esett az indiai tőzsde.

MTI/[origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről