A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Lázadásoktól tartanak a brit iszlámellenesség miatt

Vágólapra másolva!
Egy brit jelentés szerint túlságosan jellemző a Nagy-Britanniában élő muzulmánok kirekesztése, és az intézményes iszlámellenesség. Ez a brit muzulmánokkal foglalkozó bizottság szerint könnyen vezethet a szélsőséges irányzatok elterjedéséhez és lázadásokhoz a kiábrándult muzulmán közösségekben.
Vágólapra másolva!

A szeptember 11-e után egyre növekvő iszlámellenesség könnyen vezethet veszélyes összecsapásokhoz, felkelésekhez és szélsőséges mozgalmakhoz - áll a brit muzulmánokkal és az iszlámellenességgel foglalkozó bizottság által készített jelentésben. E szerint az Egyesült Államok elleni al-Kaida támadások óta megszaporodtak a mecsetek és az egyes muzulmán vallású személyek elleni erőszakos cselekmények az Egyesült Királyságban. A közéletből való kirekesztés miatt ráadásul egyre nő az az érzés a fiatal muzulmánok között, hogy nem tartoznak Nagy-Britanniához, emiatti elkeseredettségük pedig egy időzített bomba lehet.

A jelentésben kritikákkal illetik a közhivatalokat, mivel nem képesek megbirkózni az intézményes iszlámellenességgel, jóllehet elismerik, hogy az iskolák és a kórházak egyre jobban odafigyelnek a muzulmánok igényeire. Még a rasszizmusellenes szervezeteknek is felrótták, hogy nem tesznek eleget a muzulmánokkal szembeni előítéletek eloszlatásáért.

A bizottság elnöke Richard Stone szerint a bizottság első jelentésében megfogalmazott 60 ajánlást figyelmen kívül hagyták az illetékesek. Az ajánlásokban a muzulmán közösségeket jobban védő törvények meghozatalát, és őket intenzívebb társadalmi életre bátorítását javasolták. "Újra a civilizációk közötti összecsapásról folyik a közbeszéd, és egyre aggasztóbb, hogy a brit földön eleve törékeny iszlám közösségeket tudatlanság és türelmetlenség veszélyezteti.

Az 1997-es jelentés óta elsősorban maguk a muzulmán szervezetek azok, amelyek érezhetően tettek is valamit az ügy érdekében. A központi kormányzat csak néhány intézkedést hozott a vallási megkülönböztetés ellen - írja a BBC.

A bizottság egyik szaktanácsadója, dr. Abduldzsalil Szadzsid imám szerint azonban az Egyesült Királyság egyes részeiben intézményesült az iszlámellenesség. "Ezeknek a közösségeknek segítségre van szükségük, és szeretnének büszkék is lenni arra, hogy britek. Ám a kormányhivatalok és a társadalmi szervezetek nem támogatják tettekkel a szavakat."

Szerinte ugyan sok pozitív példa is akad, amikor a hatóságok megfelelően foglalkoznak a muzulmán csoportok igényeivel, ám túl sok az olyan eset, amikor ezek a közösségek úgy érzik, kirekesztik, vagy gettóba zárják őket. Ez zendülésekhez és a szélsőséges irányzatok befolyásának növekedéséhez vezethet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!