A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:30VívásSouth Korea-Hungary

A spanyolok még bíznak a szocialistákban

Vágólapra másolva!
Márciusban még öt százalék előnnyel győztek a spanyol szocialisták az országgyűlési választásokon, most már csak két százalékot sikerült ráverniük az ellenzéki néppártra.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
Három hónap után másodszor örülhet Zapatero miniszterelnök

A spanyol EP-választásokat a március óta kormányzó szocialisták nyerték. A PSOS, mely alig három hónapja alakíthatott kormányt, 43,4 százalékot szerzett. A második erő a Néppárt lett, 41,1 százalékkal, vagyis alig két százalékkal maradtak csak le fő vetélytársuktól. A Néppárt márciusig kormányzott, és a közvélemény-kutatások győzelmet jósoltak nekik márciusra is. A választások előtt két nappal azonban közel 200 halálos áldozatot követelő merénylet történt Madridban, melyet a kormány igaztalanul próbált a baszk lázadókra fogni. A felháborodott spanyolok megbüntették akkor a Néppártot, de láthatóan sokan már kezdenek megbocsátani.

A szocialisták 25 és a néppártiak 23 mandátuma mellé még három erő szerzett strasbourgi helyet. A GalEusCa nevű katalán koalíció 3 képviselőt küldhet az EP-be, a baloldali, kommunistákhoz közel álló Izquierda Unida 2 helyet szerzett, míg a spanyol zöldeknek egy mandátumuk van.

Spanyolroszág eddig 64, mostantól azonban csak 54 hellyel rendelkezik az EP-ben. Az előző EP választáskor a Néppárt szerepelt a legjobban.

A spanyolokat jóval kevésbé érdekelte a választás, mint öt évvel ezelőtt. 1999-ben még 63 százalékos volt a részvétel, most csak 46,2 százalék szavazott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!