Lemondott a magát ártatlannak tartó francia gazdasági csúcsminiszter<br/>

Vágólapra másolva!
Dominique Strauss-Kahn francia gazdasági csúcsminiszter kedden lemondott tisztéről. A politikus ellen hamisítás és fiktív állásért felvett közpénzek miatt indult eljárás. A miniszter szerint döntése semmilyen formában sem jelenti azt, hogy bűnösnek érezné magát az ellene felhozott korrupciós vádban.
Vágólapra másolva!

Ezzel a lépéssel Lionel Jospin miniszterelnök baloldali koalíciós kormánya az egyik legbefolyásosabb - és a gazdasági fellendülésnek is hála, egyik legeredményesebb - tagját veszítette el.
A kormányfő előző nap két alkalommal is hosszasan tanácskozott most távozó miniszterével, aki lerövidítve vietnami útját, sürgősséggel tért vissza Párizsba.

Strauss-Kahn ellen az elmúlt hétvégén hivatalos ügyészségi vizsgálatot indítottak, miután bizonyítékok és tanúvallomások szerint alapos a gyanú: az MNEF, a francia egyetemisták önsegélyző pénztárának jogi tanácsadójaként 1997-ben hamisított számlákat állított ki el nem végzett munkáért. Ezzel a tevékenységgel 600 ezer frank (24 millió forint) honoráriumot szerzett.

A valóságos gazdasági birodalommá kinőtt MNEF-et 1948-as megalakítása óta a szocialista párt vezető emberei irányították.
Sorozatos korrupciós ügyek, fiktív állások biztosítása miatt bő egy éve folyik vizsgálat a MNEF irányítói, köztük szocialista pártpolitikusok ellen is, többek már letartóztatásban vannak.

A francia Gazdasági és Pénzügyminisztérium vezetését ideiglenesen Christian Sauter, a költségvetési ügyek államtitkára veszi át. Addig irányítja az ügyeket, amíg Strauss-Kahn tisztázza magát, és visszatér a minisztériumba.

(MTI)

Ajánló:

(franciául)

Korábban:

(1999.11.01.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!