Kohl beismerte, hogy tudott a titkos pártpénzekről<br/>

Vágólapra másolva!
Helmut Kohl, volt német kancellár és CDU-pártelnök kedden beismerte, hogy tudott pártjának titkos bankszámláiról. Kohl ellenben tagadta, hogy bármikor megvesztegethető lett volna.
Vágólapra másolva!

Helmut Kohl

A CDU volt elnöke, Helmut Kohl mindeddig tagadta, hogy tudomása lett volna a titkos számlákról. Először ma ismerte be, hogy tudott a számlákról.

Heiner Geissler, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) volt főtitkára hétfőn megerősítette a CDU titkos bankszámláinak létezését. Geissler 1977 és 1989 között töltötte be a főtitkári posztot. A volt főtitkár elmondta, hogy 1987-ben és 1988-ban, a CDU kormányzása idején több alkalommal is felszólította az akkori pártelnököt, Kohlt, hogy minden kiadást a szabályos költségvetés keretén belül, a párt országos ügyvezetőségén keresztül bonyolítson le. Geissler állítása szerint Kohl azt válaszolta, hogy "a főtitkárnak ehhez nincs semmi köze".


Fotó: Arnd Wiegmann

"Sajnálom, ha megsértettem volna a pártokra vonatkozó törvényeket. Ez nem állt szándékomban, elsősorban a pártomat akartam szolgálni. Emiatt személyes ügyemnek tekintem, hogy vállaljam a politikai felelősséget a hivatali időmben keletkezett hibákért" - mondta Kohl.

A német kereszténydemokraták titkos számláira akkor derült fény, amikor november elején az augsburgi ügyészség elfogatási parancsot adott ki a CDU volt kincstárnoka ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy egy 1991-es fegyverexport-üzlet után egymillió márka "adományt" kapott Karlheinz Schreiber német fegyverkereskedőtől, és a kincstárnok az összeg után nem fizetett meg 529 ezer márka adót. A fegyverüzletben 36 tankot adtak el Szaúd-Arábiának. A CDU jelenlegi elnöke, Wolfgang Schauble tagadta, hogy tudomása lenne az egymillió márkáról.

(MTI)

Š Copyright Reuters Limited. Š Hungarian translation Origo. Minden jog fenntartva.
A jelen képernyő Reuters-tartalmának a Reuters írásbeli engedélye nélkül történő közzététele vagy terjesztése kifejezetten tilos.



Ajánló:

A Süddeutsche Zeitung cikke

Korábban:

(1999. november 29.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!