Franciaországban bíróság elé állítják Roland Dumas-t<br/>

Vágólapra másolva!
Bíróság elé állítják Roland Dumas-t, a francia alkotmánybíróság elnökét, volt külügyminisztert, Francois Mitterrand néhai elnök egyik legközelebbi munkatársát.
Vágólapra másolva!

Az Elf olajcég titkos akcióit kibogozni igyekvő vizsgálóbírók döntése péntek este vált ismertté: a párizsi ügyészség múlt héten benyújtott keresetének megfelelően büntetőbíróság elé állítanak hét személyt, közöttük Dumas-t, aki ellen a vád közjavakkal való visszaélés.

Perbe fogják Dumas volt szeretőjét, Christine Deviers-Joncourt, akinek a volt külügyminiszter a vád szerint 1989-ben rendkívül jövedelmező fiktív állást szerzett az Elf svájci leányvállalatánál, nemkülönben a cégóriás volt vezetőjét, illetve - távollétében - szökésben lévő volt második emberét.

A 77 éves Dumas tavaly márciusban vonult szabadságra az alkotmánybíróság élén betöltött posztjáról, miután Deviers-Joncour a vizsgálóbírók előtt ellene vallott. Magas állását azonban nem hagyta ott, amire most már mind bal-, mind jobboldalról sürgetik, egyesek az ország hírnevének csorbulásától tartva. Alkotmánybírósági elnöki megbízatása elvben 2004-ig tart.

Dumas a múlt héten, amikor az ügyészség pert kezdeményezett ellene, pusztán bűnbaknak nevezte magát, azok áldozatának, akik az Elf-botrány eltussolásában érdekeltek. Igazságszolgáltatási források szerint a per mintegy fél év múlva kezdődhet.

Mitterrand bizalmasának perbe fogása csak egyike a kiterjedt Elf-botrány számos fejezetének. A cégcsoport törvénybe ütköző tranzakcióit immár hat éve vizsgálják, üzleti és politikai érdekből kifizetett kenőpénzek, szabálytalan jutalékok, nemzetközi pártfinanszírozási akciók sejlenek a háttérben. Sajtóértesülés szerint a francia szocialista párti Mitterrand köztársasági elnök 1994-ben a német kereszténydemokrata párt, a Helmut Kohl vezette CDU választási kampányának pénzelésére késztette a cégóriást.

A francia politikai porondon egymással hagyományosan szembenálló politikai erők letéteményeseit gyanúsítják azzal, hogy az Elf titkos ügyleteinek haszonélvezői voltak.

Korábban:

(2000. február 17.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!