Bush engedélyezte a szabad fegyvervásárlást

Vágólapra másolva!
A rendőrség cserbenhagyásával, lobbiérdekek érvényesítésével vádolta hétfőn John Kerry szenátor George Bush amerikai elnököt, amiért a kisujját sem mozdította a nagy tűzerejű támadófegyverek gyártását és lakossági eladását tiltó tíz éves tilalom meghosszabbításáért.
Vágólapra másolva!

A tilalom hétfőn járt le, és a keddi naptól fogva bárki szabadon vásárolhat olyan veszélyes fegyvereket, mint az AK-47-es vagy Uzi márkájú géppisztolyok. A Bill Clinton elnöksége alatt jóváhagyott törvény 19 nagy tűzerejű katonai támadófegyvert helyezett tilalmi listára, valamint a 10 tölténynél többet befogadó tárakat is.

A demokrata párti elnökjelölt felrótta, hogy George Bush a szabad fegyvertartásért lobbizó barátait választotta a nagyhatalmú Országos Lőfegyver Egyesületben (NRA) a rendőrökkel szemben, valamint azokkal az amerikai családokkal szemben, akiknek oltalmat ígért a bűnözéssel szemben. Kerry szerint Bush elnök egyfelől a lefaragásokkal csökkenti az utcákon járőröző rendőrök számát, másfelől lehetővé teszi, hogy a bűnözők vagy terroristák Amerikában gond nélkül nagy tűzerejű fegyverekhez jussanak.

A törvény meghosszabbításának a megvitatására a kongresszus a republikánus párti törvényhozók ellenállása miatt nem tűzött ki időpontot, ami ellen Bush elnöknek a bírálatok szerint egy árva szava sem volt. Scott McClellan fehér házi szóvivő hétfőn leszögezte, hogy az elnök is a tilalom meghosszabbítása mellett van, de a kongresszus dolga eldönteni, hogy mit tűz napirendre és mit nem.

Kerry hívei előtt elmondott beszédében bejelentette, hogy tíz évre szóló, 5 milliárd dolláros programot dolgozott ki a bűnözés visszaszorítására. A szenátor mellett állt Sarah Brady, a fegyvertartás ellenőrzésének ismert szószólója, a Ronald Reagan elnök elleni 1981-es merényletkísérletben megölt Jim Brady özvegye.

A tíz éves fegyverárusítási moratórium megszüntetését mindenekelőtt az Országos Lőfegyver Egyesület (NRA) szorgalmazta, amellyel nem érdemes tengelyt akasztani választások előtt. A 4 millió tagot számláló érdekszervezetet az amerikai politikai rendszert leíró könyvek a hatékony lobbiszervezet példájaként szokták emlegetni. A felmérések szerint a lakosság többsége a tilalom meghosszabbítását szeretné.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről