Bush antiszemitizmus-ellenes törvényt írt alá

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok világszerte figyelemmel szándékozik kísérni az antiszemitizmus alakulását, és a külügyminisztérium évente külön jelentést fog készíteni róla. George Bush amerikai elnök floridai kampánykörútján bejelentette, hogy szombaton aláírta azt a törvényt, amely kötelezi a külügyminisztériumot az antiszemitizmus megnyilvánulásainak rögzítésére és kiértékelésére.
Vágólapra másolva!

"Az amerikai nemzet továbbra is éber marad. Gondoskodni fogunk róla, hogy az antiszemitizmus régi reflexeinek a modern világban ne legyen helyük" - mondta az elnök. Hangsúlyozta, hogy a szabadság védelme azt is jelenti, hogy le kell győzni az antiszemitizmusban megnyilvánuló gonoszt. A törvény értelmében a külügyminisztériumban külön osztályt hoznak létre, élén egy különmegbízottal, amely dokumentálja az antiszemita megnyilvánulásokat, az erőszakos cselekményeket, tulajdonrongálást, temetők és zsinagógák meggyalázását, a zsidóellenes uszítást. Az illető ellenintézkedéseket javasolhat a kormánynak az éves jelentésben.

A törvénytervezetet a magyar származású Tom Lantos, a kongresszus egyetlen holokauszt-túlélője terjesztette be, és néhány napja fogadta el a képviselőház és a szenátus.

A külügyminisztérium ellenezte a törvényt azzal az indoklással, hogy a vonatkozó értesüléseket egyébként is belefoglalja az emberi jogokról és a vallásszabadságról készített éves jelentéseibe. A tárca attól tartott, hogy a törvény kedvezőtlen reakciót válthat ki, különösen a muzulmán világban azzal, hogy kivételes bánásmódot biztosít a zsidóságnak a többi vallási és etnikai csoporttal szemben. Száz neves amerikai állampolgár ugyanakkor Colin Powell külügyminiszternek írt levelében tévesnek minősítette a tárca elutasító hozzáállását a törvénnyel szemben. Amerikai zsidó szervezetek üdvözölték a törvényt és elmarasztalták a külügyminisztériumot.

Floridában jelentős, Izrael és New York után a harmadik legnagyobb zsidó népesség él. Az állam kulcsfontosságú a november 2-i elnökválasztás szempontjából: a Fehér Ház elnyeréséhez szüksége 270 elektori szavazat 10 százalékát adja.

Az amerikai zsidóság többsége hagyományosan a demokrata párti jelölteket támogatja. A legutóbbi 2000 évi elnökválasztáson 4-1 arányban szavazott Al Gore-ra a jelenlegi elnökkel szemben. A republikánus párti választási stratégák abban bíznak, hogy az elnök Izraelnek a terrorizmus elleni harc jegyében biztosított határozott támogatásával elnyerheti a zsidó szavazatok jelentős részét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről