A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Utolsó esélyt adnak Iránnak az európai vezetők

Vágólapra másolva!
Utolsó esélyt kínálnak Iránnak a vezető európai államok, hogy az ország bebizonyíthassa: atomprogramja békés célokat szolgál. Irán még szerdán kijelentette, hogy nem hagy fel az urándúsítással. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) néhány hét múlva dönt arról, hogy békés célokat szolgál-e az iráni atomprogram. Amennyiben a NAÜ úgy látja, hogy Irán nem működik együtt, az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordulhat, hogy szankciókkal bírják jobb belátásra az országot.
Vágólapra másolva!

Nagy-Britannia, Franciaország és Németország olyan ajánlatot tett Iránnak, amelynek értelmében az ország biztosítani tudná nukleáris energiaellátását anélkül, hogy atomfegyver-építés gyanújába keveredne. A három európai ország és Irán diplomatái Bécsben ültek tárgyalóasztalhoz.

Az európai országok nukleáris fűtőelemeket ajánlottak fel Iránnak cserébe azért, hogy az ország leállítja az urándúsítást. A dúsított urán az atomerőművek fűtőeleme, további feldolgozása során azonban atomfegyver építéséhez szükséges anyaggá lehet alakítani. A három európai állam azt szeretné elérni, hogy Irán szerelje le és adja át a NAÜ-nek uráncentrifugáit, és helyette európai fűtőelemekkel szerelje fel erőműveit.

Az iráni kormányzat szerdán egyértelműen visszautasította, hogy felhagyjanak az atomkísérletekkel és az urándúsítással. Mohammad Khatami elnök ismét dühödt nyilatkozatban utasította vissza az amerikai vádakat, miszerint országa titokban atomfegyvert épít - tudósít a CNN.

"Elvárjuk, hogy elismerjék legitim jogunkat a nukleáris technológiákhoz. A legnagyobb probléma, hogy azt mondják, el kell tekintenünk jogaink érvényesítésétől. Erre sohasem leszünk hajlandóak" - nyilatkozta az elnök szerdán Teheránban.

Fotó: EPA
Irán rakétatesttel próbált erőt demonstrálni

Szakértők szerint szinte biztosra vehető, hogy Irán nem fogadja el az ajánlatot. Ha az ország kedvezőnek találja is a három európai ország tervezetét, mindenképpen erősnek akar mutatkozni a nemzetközi közösség előtt. Minden bizonnyal erre szolgált az is, hogy Irán szerdán, egy nappal a találkozó előtt nagy hatótávolságú rakétát tesztelt - írta a BBC.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, bár nem vesz részt a találkozón, üdvözölte a tárgyalásokat. Mohamed el Baradei, a NAÜ vezetője támogatásáról biztosította "az előre mutató párbeszédet", amelyet el Baradei szerint az ország "további intenzív atomellenőrzésével" kell párosítani.

A NAÜ november 25-én dönt Irán atomprogramjáról. Amennyiben úgy döntenek, hogy az urándúsítás nem békés célokat szolgál, és Irán nem működik együtt a nemzetközi közösséggel, az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé viszik az ügyet. Az ENSZ BT kereskedelmi szankciókkal kényszerítheti ki Irántól, hogy az ország hagyjon fel atomprogramjával.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!