Az iraki kormányfő adott engedélyt Fallúdzsa ostromára

Vágólapra másolva!
Az amerikai-iraki koalíciós csapatok hétfő hajnalban megindították a támadást az iraki ellenállás egyik legjelentősebb gócpontjában. Fallúdzsa körül több ezer fős amerikai-iraki haderő foglalt állást, a tengerészgyalogosok hétfő reggelre már elfoglalták a város egyik kórházát és két hidat. Ijád Allávi iraki ideiglenes kormányfő hétfőn közölte, a hadműveletekre ő adott enedélyt. Az amerikaiak kemény ellenállással találkoznak, ahogy a város központja felé haladnak.
Vágólapra másolva!

Hétfő hajnalban megindult Fallúdzsa ostroma. Az iraki ellenállók egyik bázisának számító település kórházát a jelentések szerint már elfoglalták az amerikai és az iraki kormányerők. A hadműveletekre az iraki kormányfő adott engedélyt. Ijád Allávi ezt hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján jelentette be. "Elhatároztuk, hogy megtisztítjuk Fallúdzsát a terroristáktól" - közölte. A miniszterlnök egyúttal reggel hat órától kijárási tilalmat rendelt el a városban és térségében, így a szomszédos Ramádiban is.

A CBS egyik riportere szerint - aki már az elfoglalt kórházból jelentkezett - a támadás AC-130-as csatarepülők támogatásával folyt, és az amerikai egységek egyelőre csak szórványos ellenállásba ütköztek. A kórház gyakorlatilag puskalövés nélkül került a koalíciós erők hatalmába. Az amerikaiak két hidat is megszereztek a város nyugati felében.

A kórházat elhagyva az amerikai csapatoknak egyre keményebb ellenállással kell szembenézniük a városközpontból a fekete egyenruhás felkelők aknavetőkből lövik az előrenyomulókat. A város nyugati része felett fekete füst gomolyog. Északnyugatról is harcokat jelentettek: az amerikai légierő az AFP hírügynökség szerint ide két 500 fontos bombát dobott le.

Egy másik CBS-tudósító arról adott hírt, hogy az amerikai csapatok a hajnali sötétség leple alatt, észak-nyugati irányból közeledtek a városközponthoz. A városból jelenleg is tüzérségi lövedékek robbanásának zaja hallik, amelyre a lázadók kézifegyvereinek hangja válaszol - jelentette a CNN.

Az amerikai és iraki erőknek hagyományos városi harcot kell vívniuk a felkelők ellen. A katonák házról-házra nyomulnak előre. A szűk utcák miatt a tankok nem mindig tudják támogatni a gyalogságot. Az amerikaiak légifölénye, gyorsasága és tűzereje ellenére mindkét oldalon magas veszteség várható.

A harcoknak eddig két amerikai halálos áldozata van, két tengerészgyalogos akkor vesztette életét, amikor földgyalujuk belezuhant az Eufráteszba. Allávi miniszterelnök szerint az előrenyomulás során eddig 38 iraki ellenállóval végeztek, és négy foglyot ejtettek - közülük ketten marokkói harcosok.

Fallúdzsa háromszázezres lakosságának döntő többsége elmenekült az ostrom elől, ennek ellenére a városban sok civil maradt. A tengerészgyalogosok behatoltak egy épületegyüttesbe, ahol körülbelül 230 civilt találtak, akik az előzetes figyelmeztetések ellenére sem hagyták el az ostromlott várost. Az amerikaiak evakuálták őket, miután kiderült, hogy semmit sem tudnak a városban rejtőzködő ellenállók tartózkodási helyéről.

Fotó: MTI
Tűzérséggel támadják a várost

Az amerikaiak szerint a felkelők emberi pajzsnak használják a városban rekedt civileket. Hogy elkerüljék a civil áldozatokat kijárási tilalmat vezettek be a városban, amely minden 15 és 55 év közötti fiúra és férfira vonatkozik. A határokat mind Jordánia, mind Szíria felé lezárták, hogy az ostromgyűrűn esetleg átcsúszó harcosok ne menekülhessenek külföldre.

A szövetségesek szerint egyébként továbbra is Fallúdzsában tartózkodik az al-Kaida iraki tevékenységének irányítója, Abu Muszab al-AZarkavi. A terrorvezér az ostrom hírére egyébként ellenállásra buzdított egész Irakban.

A koalíciós csapatok már hetek óta arra készülnek, hogy nagyszabású támadást indítanak a szunnita lázadás egyik tűzfészkének tekintett Fallúdzsában. Az amerikai légierő a fegyveresek feltételezett állásait bombázta az utóbbi néhány hétben, a települést pedig gyakorlatilag ostromzár alá vonták. Külső kerületeiben több ezer fős amerikai-iraki haderő állomásozik. Az előkészítő hadműveletekre a lázadók szervezett támadásokkal válaszoltak, az összecsapásokban legalább 60 ember vesztette életét.

Az iraki kormányfő szóvivője ugyan vasárnap azt mondta, hogy Ijád Allávi még reménykedik abban, hogy sikerül elkerülni a nagyobb harcokat, ám megfigyelők szerint Fallúdzsa ostroma elkerülhetetlennek tűnik.

A BBC tudósítója szerint az amerikai tengerészgyalogosok az 1968-ban a vietnami Hue-nél indított támadás óta nem vettek részt ilyen nagy szabású hadműveletben. Akkor több ezer ellenséges katonát öltek meg, miközben amerikai oldalon 142 ember vesztette életét. A Fallúdzsánál parancsnokoló amerikai tisztek szerint a felkelők várhatóan öngyilkos merénylőkkel, autóbombákkal és kezdetleges vegyi fegyverekkel fogadják őket.

Amerikai katonai tervezők és titkosszolgálati elemzők szerint a fallúdzsai lázadó vezetők várhatóan elkeseredett ellenállással és médiabotrány keltésével igyekeznek majd kivédeni a koalíciós támadást. Mivel azzal tisztában vannak, hogy nem állhatnak ellen a túlerőnek, igyekeznek majd annyi amerikait megölni, amennyit csak tudnak, reménykedve, hogy a jelentős veszteségek komoly felháborodást okoznak majd az amerikai hátországban - írja katonai forrásokra hivatkozva az Indianapolis Star.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!