Pokolgép robbant egy bagdadi ortodox templomnál

Vágólapra másolva!
Pokolgépes merényletet követtek el szélsőségesek hétfőn este az iraki főváros egyik ortodox katolikus temploma előtt, a robbanás legalább három embert megölt és mintegy negyvenet megsebesített - közölték kórházi források.
Vágólapra másolva!

A templomszolga elmondása szerint a templomhoz álarcos fegyveresek csoportja érkezett egy kis teherautón, beparancsolták őt az épületbe, lövöldözni kezdtek, majd egy hatalmas robbanás hallatszott. A földbe hatalmas krátert ütő detonáció nyomán kiszakadtak a Bagdad délnyugati, Dura negyedében álló Szent Bahnam és Matti sejk templom ajtajai és betörtek ablakai. A robbanás következtében szemtanúk szerint tűz ütött ki a szomszédos házban.

A közelben lakó szerpap elmondta, hogy a robbanás idején nem tartottak istentisztelet a templomban. Az áldozatok többsége a közeli házak lakói közül került ki. Egy szemtanú szerint a rendőrség lezárta a környéket, és a levegőbe leadott lövésekkel oszlatta fel a helyszínen összesereglett tömeget. Októberben sorozatban öt iraki templom ellen hajtottak végre bombatámadást, nyilvánvalóan azért, hogy megfélemlítsék az arab ország kicsiny, a lakosság csupán 3 százalékát kitevő, de ősi hagyományokkal rendelkező keresztény közösségét. Előzőleg, már augusztusban is több támadás ért templomokat, az akkori merényletekben 11 embert életét oltották ki.

Hogyan tájékozódik ország - világ híreiről?http://www.equest.hu/ValaszFogad.servlet?azonosito=126462241&userid=1234&userparams=007_03_1_12_2_1_05_04

Korábban hétfőn legkevesebb három ember vesztette életét a bagdadi repülőtérre vezető főút egyik ellenőrző pontjánál, ahol egy autós öngyilkos merénylő robbantotta fel magát. Az iraki fővárosban hétfő délután egy amerikai katona is életét vesztette, amikor konvojára kézi fegyverből lövést adtak le - közölte az amerikai hadsereg. A katonát még kórházba szállították, de ott belehalt sebesülésébe. Halálával, a Pentagon adatai szerint 1127-re nőtt az Irak elleni hadműveletek 2003 márciusi kezdete óta elesett amerikai katonák száma.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!