Erőből politizál az új amerikai külügyminiszter

Vágólapra másolva!
Háttérben dolgozó csendestársból az első vonalba lép Condoleezza Rice a külügyminiszteri kinevezéssel. Sokak szerint Bush elnök egyetlen külpolitikai tanácsadójaként már eddig is ő irányította az USA külügyeit. Rice sokkal szélsőségesebb nézeteket hangoztat, mint elődje, a hétfőn leköszönt Colin Powell. Condoleezza Rice-t valószínűleg kérdőre vonják majd, hogy milyen szerepe volt az iraki háború kitörésében. Rice szerint a következő négy évben ismét az amerikai diplomácia kerül majd előtérbe a hadsereg helyett.
Vágólapra másolva!

Komoly szerepváltozásra kényszerül külügyminiszteri kinevezésével Condoleezza Rice. Eddig nemzetbiztonsági tanácsadóként dolgozott Bush elnök mellett, most azonban az első vonalban, sokkal több támadásnak kitéve kell majd bizonyítania.

Rice még Bush texasi kormányzósága idején volt a leendő elnök külpolitikai tanácsadója, tulajdonképpen ő tanította külpolitikára Busht.

Rice mindeddig a háttérben maradt, és innen oldotta meg a Bush-kormányzaton belüli, gyakran súlyos nemzetbiztonsági és külpolitikai vitákat. Elsősorban azt tekintette feladatának, hogy Bush tudomást szerezzen a különböző álláspontokról, ahelyett, hogy egymaga döntene a kérdésekben.

Az utóbbi időkben szinte kizárólagos külpolitikai tanácsadóvá nőtte ki magát, szakértők szerint Bush elnök sokkal inkább hallgatott rá döntéseiben, mint a mérsékeltebb álláspontot hangsúlyozó Colin Powell külügyminiszterre. A New York Times publicistái szerint Rice "fejezheti majd be főnöke megkezdett mondatait". Olyan miniszter lesz, aki teljes bizalmat követel Bushtól, hogy teljesíthesse az elnök által rábízott feladatokat.

Condoleezza Rice-szal minden bizonnyal a keményvonalasabb politika nyer teret az amerikai külügyek intézésében. Szakértők szerint Rice inkább az erőpolitika, mint a szövetségesekkel való kapcsolatok ápolása és a diplomáciai megoldások híve. Azonban nem olyan háborús héja, mint Dick Cheney alelnök vagy Donald Rumsfeld védelmi miniszter.

Powell a diplomatikusabb megoldások híve volt

Colin Powell külügyminiszter és Condoleezza Rice az elmúlt négy év során folyamatos harcot vívott a háttérben. Powell inkább diplomáciai eszközökkel igyekezett megoldani a problémákat. A katonából lett külügyminiszternek sikerült részben visszaszereznie az európai szövetségesek bizalmát.

Ennek köszönhető, hogy az EU-t bevonva, úgy tűnik, sikerült megoldani az iráni atomkérdéseket. Ugyanakkor Powell érdeme az is, hogy mind ez ideig nem került sor katonai beavatkozásra Észak-Koreában.

Rice azt mondta kinevezése kapcsán, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követő három év háborúskodása után ismét a diplomáciáé kell hogy legyen a főszerep. Ez az enyhébb hangvételű nyilatkozat inkább Powell, mint Rumsfeld vagy Cheney nézeteit tükrözi.

Rice eddig csak egy ízben lépett a nyilvánosság elé. A 2001. szeptember 11-i terrortámadásokkal kapcsolatos mulasztásokat vizsgáló bizottság előtt kellett vallomást tennie. Akkor azt mondta, hogy a támadások elkerülhetetlenek voltak.

Forrás: [origo]
Bush legbelső köre: Cheney, Rice és Rumsfeld

Miniszterként valószínűleg a kongresszusi meghallgatások során nekiszegezik majd a kérdést: mi volt a szerepe az iraki háború kirobbantásában. A kérdés elsősorban az, hogy miért nem figyelmeztették Busht Irak valódi kockázataira, illetve miért fogadták kritika nélkül a tömegpusztító fegyverekről szóló hírszerzői jelentéseket.

Rice 2002-ben azt mondta, hogy azok az alumíniumcsövek, amelyeket még Szaddám Huszein évekkel az előtt akart Irakba csempésztetni, ám amerikai kézre kerültek, atomfegyver építéséhez kellettek a diktátornak. Ezzel a nyilatkozattal Condoleezza Rice alátámasztotta a CIA és a Pentagon azon állításait, hogy Szaddám tömegpusztító fegyverekkel rendelkezik.

Azonban kiderült, Rice még 2001-ben, az említett nyilatkozata előtt megkapta a fegyverszakértők véleményét a csövekről: ők azt állították, hogy nem használhatók atomfegyver építésére.

Condoleezza Rice legnagyobb vetélytársa minisztersége során a New York Times szerint Rumsfeld lesz. A külügyminisztérium és a Pentagon rendszeresen csapott össze eddig is védelmi kérdésekben. Gyakran úgy tűnt, hogy Colin Powell mellett Donald Rumsfeld önálló külpolitikát folytat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről