Londoni "szeptember 11-ét" akadályoztak meg

Vágólapra másolva!
Kiemelt londoni célpontok ellen tervezett, a 2001. szeptember 11-eihez hasonló repülőgépes merényletsorozatot akadályozott meg a brit elhárítás - állítja meg nem nevezett kormányzati forrásaira hivatkozva az ITV News brit hírtévé.
Vágólapra másolva!

A kedd hajnali beszámoló szerint az al-Kaida terrorhálózat pénzén Nagy-Britanniában kiképzett pilóták eltérített repülőgépeket vezettek volna egyebek mellett a "második Cityként" emlegetett új, ultramodern londoni pénzügyi központ, a Canary Wharf hasonló nevű, 300 méter magas felhőkarcolójába, illetve a világ legforgalmasabb nemzetközi repülőtere, a londoni Heathrow épületeibe.

A Canary Wharf a Temze partján, a régi kelet-londoni kikötőnegyed, a Docklands helyén épült fel. Legmagasabb felhőkarcolóját egész Londonból látni. A nyugat-londoni Heathrow-n csúcsidőben 55 másodpercenként száll le, illetve fel egy-egy repülőgép; a légikikötőben évente csaknem 60 millió utas fordul meg.

Az ITV News által idézett névtelen források szerint a Canary Wharf és a Heathrow elleni "szeptember 11-ei" stílusú merényletkísérlet csak egy volt azon négy vagy öt nagyszabású terrortámadási terv közül, amelyet az al-Kaida London ellen dolgozott ki, de amelyekből a titkosszolgálati fellépés - legfőképp az öngyilkos küldetésre készülő pilótajelöltek lekapcsolása - eredményeként nem lett semmi.

Ön hogyan tájékozódika a nagyvilág eseményeiről?http://www.equest.hu/ValaszFogad.servlet?azonosito=126462241&userid=1234&userparams=007_03_1_12_2_1_05_04

A Scotland Yard és a belső elhárítás (MI5) egyelőre nem fűzött kommentárt az értesüléshez. Sir John Stevens, a Scotland Yard főparancsnoka azonban a minap a BBC tévének nyilatkozva maga is azt mondta, hogy a terrorellenes hatóságok több támadást is megakadályoztak, de részleteket erről nem árult el. Sir John korábbi nyilatkozataiban elkerülhetetlennek nevezte nagy-britanniai célpontok elleni terrortámadások megkísérlését.

Nagy-Britanniában éppen egy éve a második legmagasabb fokú terrorkészültség van érvényben, amelynek leglátványosabb elemei közé tartozik a kiemelt kormányzati épületek és turistalátványosságok, valamint a Heathrow jól látható fegyveres védelme.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről