Húsz sérültje van a visszatérő télnek Itáliában

Vágólapra másolva!
Esőzéseket, hideget és havazást is hozott Olaszországnak a télutó e hétvégén és hétfőn. Triesztben a bora óránként 173 kilométeres sebességet is elérő széllökései 20 embert sebesítettek meg.
Vágólapra másolva!

Az olasz időjárási előrejelzések szinte télies hónapokat idéznek, az Alpokban havazik, délen esik, s az erős szél mindenütt gondokat okoz. A kidőlt fák több embert megsebesítettek és néhol még a vasúti közlekedést is órákra megakasztották. A viharos tenger miatt a kompközlekedés is gondokkal küszködik, s a következő napokra sem jósolnak különösebb javulást a meteorológusok.

Itáliában szinte mindenütt havazott az 1300 méter feletti hegyekben, így Emilia Romagna, Liguria, Triveneto, Toscana, Umbria, Lazio, Szardínia, Campania, Puglia, Molise, Szicília és Calabria tartományokban. Triesztben rekord erősségű széllökéseket mértek hétfőn reggel, a bora szél hajnalban 152, reggel kilenc óra előtt pedig 173 kilométeres óránkénti sebességgel tépte a fákat.

A példátlan vihar legkevesebb húsz embert sebesített meg, a legtöbb embert földre tepert az erős szél, mások a szerteszét repülő tárgyaktól sérültek meg. Az olasz tévékben látni lehetett, amint gyalogosok csak utolsó erejüket összeszedve tudtak lábon maradni.

Még idejében sikerült kiüríteni egy szállodát, amelynek tetejét a vihar lesodorta. Több épületről falrészek szakadtak le. A tengert a rakpartokra korbácsolta az erős szél, sok fát gyökerestül kitépett a vihar. Tavasszal ilyen viharos szeleket eddig sohasem regisztráltak az északkelet-olaszországi kikötővárosban.

Friuli-Venezia-Giulia régióban havazott a hegyekben, néhol mínusz öt, sőt, mínusz 7,2 fokos hőmérsékleteket is mértek. A viharos szél a fagyos hőmérséklettel együtt Liguriában, Toscanában és Emilia Romagnában is jelentős károkat okozott. Marche régióban több földcsuszamlást is regisztráltak, szerencsére áldozatok nélkül.

Szicíliában a viharos erejű szél miatt számos komp nem tudott kifutni a kikötőből, több szigettel egyelőre megszakadt az összeköttetés.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!