Vágólapra másolva!
Az olasz jobbközép kormányt adó pártok hétfőn megállapodtak abban, hogy a múlt heti szakadás ellenére fenntartják a Silvio Berlusconi miniszterelnök vezette koalíciót - jelentette be Rocco Buttiglione, a Kereszténydemokrata Unió (UDC) elnöke.
Vágólapra másolva!

Rocco Buttiglione, a Kereszténydemokrata Unió (UDC) elnöke hétfőn bejelentette, hogy megállapodtak Silvio Berlusconi olasz miniszterelnökkel abban, hogy az UDC továbbra is az olasz kormánykoalíció tagja marad. A megállapodás értelmében Berlusconi hétfő délután formálisan lemond, majd a koalíciós pártok támogatásával új kormány alakítására kér mandátumot Carlo Azeglio Ciampi elnöktől. Az új kormány alakításának a tényét Gianfranco Fini külügyminiszter is megerősítette - írta a CNN.

A kereszténydemokratáknak a pénteki szakadás előtt négy miniszterük volt az olasz kormányban, köztük Marco Follini miniszterelnök-helyettes. A pénteken távozott kereszténydemokrata minisztereken túl azonban Giuliano Urbani, a Forza Italia kulturális minisztere is jelezte, hogy a továbbiakban nem vesz részt a Berlusconi által vezetett kabinet munkájában.

A kereszténydemokraták a múlt hét péntekén vonultak ki a kabinetből, miután a nemrégiben elszenvedett súlyos helyhatósági választási vereség után alapvető változásokat követeltek a kormányzati stratégiában. Berlusconi miniszterelnök erre közölte, hogy feloszlatja a kormányt, és általános választásokat kényszerít ki, ha az UDC nem tér vissza a koalícióba.

Az új kormány megalakításával Berlusconi a 2006-ra esedékes olasz parlamenti választások előtt egy év haladékot kap, hogy úrrá legyen az Olaszországot sújtó gazdasági nehézségeken és stabilizálja az olasz belpolitikai életet - kommentálta az eseményeket a Washington Post.

[origo]/MTI

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről