Elindult Hágába a volt jugoszláv vezérkari főnök

Vágólapra másolva!
Hétfőn elindult Hágába Nebojsa Pavkovic volt jugoszláv vezérkari főnök. A nyugdíjas tábornokot emberiesség elleni bűntettekkel vádolják. Pavkovic sokáig bujkált, ám múlt pénteken feladta magát az őt kereső szerb hatóságoknak. Hágába utazásával - elemzők szerint - lehetősége nyílik Szerbia-Montenegrónak az európai integráció felé vezető első lépések megtételére.
Vágólapra másolva!

Ígéretét betartva Hágába indult hétfőn Belgrádból Nebojsa Pavkovic, a jugoszláv hadsereg egykori vezérkari főnöke. Ezután biztosra vehető, hogy az Európai Unió segítségével Szerbia-Montenegró megteheti az első fontos lépést az európai integráció útján. Pavkovic a szerb kormány gépével, Zoran Locar államigazgatási miniszter kíséretében repült Hágába, hogy szembesüljön az ellene felhozott vádakkal.

A Pavkovicot és Loncart szállító személygépkocsi erős rendőri kísérettel érkezett a reptérre, ahol a tábornok azonnal felszállt a gépre, amely Rotterdamba szállítja őt. Ott az 59 éves, áttétes rákban szenvedő tábornokot megvizsgálják a rotterdami kórház orvosai, majd a holland hatóságok a hágai Nemzetközi Törvényszék scheveningeni börtönébe szállítják.

Pavkovic után majd egy hónapja adott ki körözést a szerb rendőrség, miután nem jelent meg a maffiaperekben eljáró belgrádi különbíróság előtt. A testület Ivan Stambolic volt szerb elnök és Vuk Draskovic jelenlegi szerbia-montenegrói külügyminiszter elleni merényletben való bűnrészességgel vádolja a nyugalmazott tábornokot.

Pavkovic eddig ismeretlen helyet tartózkodott, és ügyvédje és támogatói útján többször értésre adta a kormánynak, hogy élve nem adja fel magát. A múlt héten pénteken azonban váratlanul meggondolta magát, és tájékoztatta a kabinetet, hogy önként elutazik Hágába, mert nem akarja, hogy ő legyen "az egyetlen akadálya az ország törekvéseinek a szebb jövőért".

Belgrádi elemzők szerint Pavkovic távozása után biztosra vehető, hogy az EU külügyminiszterei hétfőn luxemburgi tanácskozásukon jóváhagyják a brüsszeli bizottság két héttel ezelőtti döntését, amely kedvező minősítést adott Szerbia-Montenegrónak a társulási és stabilitási tárgyalások megkezdéséhez szükséges megvalósíthatósági tanulmányra.

A hágai vádirat szerint Pavkovic a hadsereg harmadik hadtestének parancsnokaként háborús bűntényeket követett el az 1998-99-es koszovói válság idején. A vádlók emberiesség elleni bűntényeket, a háborús szokások és jogok megsértését, nyolcszázezer albán polgári lakos elűzését róják terhére. Ugyanez a vádirat vonatkozik három másik katona-, illetve rendőrtábornokra: Vladimir Lazarevicra és Sreten Lukicra - mindketten a közelmúltban adták fel magukat Hágának, de Lazarevicet a per kezdetéig szabadlábra helyezték. A harmadik vádlott Vlastimir Djordjevic, aki feltehetően Oroszországban bujkál.

Háborús bűnös miatt csúszik a horvát EU-csatlakozás/nagyvilag/20050311zagrab.html

Pavkovic a 14. szerb feltételezett háborús bűnös, aki tavaly október óta önként feladta magát az ENSZ égisze alatt működő törvényszéknek, de még kilenc olyan vádlott van, akiknek kiadatása várat magára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről