Vatikáni nyomásra távozott egy amerikai főszerkesztő

Vágólapra másolva!
Vatikáni nyomásra lemondott az America című amerikai római katolikus hetilap főszerkesztője a The New York Times hétvégi beszámolója szerint. Thomas Reese amerikai jezsuita páter olyan vitás kérdésekben közölt az egyház álláspontját bíráló cikkeket is, mint az azonos neműek házassága, a terhességmegszakítás, vagy az óvszer használatának a tilalma az AIDS elleni küzdelemben.
Vágólapra másolva!

A New Yorkban szerkesztett, jezsuiták által kiadott hetilap mindenféle magyarázat nélkül adott hírt arról, hogy a 60 éves főszerkesztő hét év után június 1-én megválik posztjától.

A főszerkesztőt az utóbbi négy évben szóban és írásban többször is figyelmeztette a Vatikán Hittani Kongregációja, amelynek prefektusa a legutóbbi időkig Joseph Ratzinger német bíboros, a mostani XVI. Benedek volt. A kongregáció korábban már olyan választás elé állította a lapot, hogy menessze a főszerkesztőt vagy cenzúrabizottság fogja vizsgáljni a tartalmát, de a jezsuitákkal folytatott vita után végül mégis engedett. A National Catholic Reporter című független kiadvány szerint a hittételek tiszteletben tartása felett őrködő testület március közepén, vagyis még Ratzinger bíboros pápává választása előtt adott utasítást Reese leváltására.

Utódja a helyettese lesz, aki méltatásában arról írt, hogy Reese megvilágította a vitás témák másik oldalát és hozzájárult ahhoz, hogy a katolikus hírmagazin az aktuális egyházügyi kérdések intellektuális vitafóruma lett az Egyesült Államokban.

Thomas Reese közleményben mondott köszönetet munkatársainak és az olvasóknak, de nem utalt rá benne, hogy távozását kikényszerítették.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről