A Newsweek visszavonta a zavargásokat kiváltó cikkét

Vágólapra másolva!
Az előző napi visszakozás, illetve bocsánatkérés után  hivatalosan  is visszavonta a Korán állítólagos megszentségtelenítésével kapcsolatos korábbi cikkét hétfőn a Newsweek amerikai hírmagazin. A cikk miatt több iszlám országban, köztük Afganisztánban zavargások törtek ki, amelyekben többen életüket vesztették.
Vágólapra másolva!

Az amerikai hetilap május 9-i számában egy magas rangú amerikai kormánytisztviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy egy hivatalos vizsgálat szerint a Kubában lévő guantánámói amerikai katonai börtönben, ahol szinte kizárólag muzulmán vallású foglyokat őriznek, a vallatók az iszlám szent könyvét a mellékhelyiségekben helyezték el, sőt az is előfordult, hogy lehúzták a vécén. A cikk a muzulmán világban hatalmas felháborodást váltott ki és elsősorban Afganisztánban halálos áldozatokkal járó tüntetésekhez vezetett.

Az amerikai hetilap vasárnap már visszakozott, s azt állította: az általa idézett eredeti forrás nem is biztos abban, hogy valóban megtörtént az egész. A lap szerkesztője utalt arra, hogy a Newsweek hibát követhetett el a korábbi guantánámói riport közzétételével, mert maga az idézett forrás később utalt arra: nem is biztos abban, hogy valóban megtörtént a Korán megszentségtelenítésével kapcsolatos eset, amelynek célja az lett volna, hogy az elsősorban afgán foglyokat vallomásra bírják.

A Newsweek cikke már korábban a tekintélyes amerikai hetilap és a washingtoni védelmi minisztérium háborújává terebélyesedett. A Pentagon szóvivője rendkívül heves kirohanást intézett a lap ellen. A CNN hírtelevíziónak nyilatkozva Larry DiRita a hetilapot tette felelőssé amiatt, hogy - mint fogalmazott - "Afganisztánban és más muzulmán országokban Amerika-ellenes zavargások törtek ki, emberek halnak meg, amerikai zászlókat égetnek el, s katonáink veszélyben vannak."

Hétfőn már a Fehér Ház is hadat üzent a hetilapnak. Scott McClellan szóvivő nem kielégítőnek nevezte a bocsánatkérést és meglehetősen zavarosként jellemezte a lap magyarázkodását.

A Fehér Ház bírálata nyomán a Newsweek újabb lépésre szánta el magát, s hivatalosan visszavonta a cikket. Mark Whitaker szerkesztő szóvivője útján már azt hangsúlyozta: "mindazon információk alapján, amelyek mostanra tudomásunkra jutottak, visszavonjuk azt az eredeti cikket, amely szerint egy belső katonai vizsgálat fényt derített volna a Korán guantánámói megszentségtelenítésére".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!