Kivonulhatnak Irakból jövőre a britek

Vágólapra másolva!
A brit vezérkari főnök szerint egy éven belül kivonulhatnak Irakból a brit csapatok. Az iraki elnök szerint ugyancsak elképzelhető, hogy az iraki erők jövőre képesek lesznek átvenni a britektől a dél-iraki övezet ellenőrzését. Jelenleg közel nyolcezer brit katona állomásozik Dél-Irakban.
Vágólapra másolva!

Lehetségesnek nevezte az Irakban állomásozó brit erők egy éven belüli kivonását vasárnap a brit hadsereg vezérkari főnöke. Sir Mike Jackson tábornok a BBC tévé vasárnapi politikai magazinműsorában az iraki elnök nyilatkozatára reagált.

Dzsalal Talabani az ITV1 kereskedelmi tévének adott interjúban azt mondta: a brit alakulatok 2006 végére elhagyhatják az arab országot, az iraki erők ugyanis addigra képesek lesznek átvenni a jelenlegi dél-iraki brit megszállási övezet ellenőrzését. Hozzátette: a nemzetközi koalíció azonnali távozása polgárháborúhoz és katasztrófához vezetne Irakban.

Talabani elmondta azt is, hogy a kivonás időpontjáról még nem tárgyalt a brit kormánnyal, a jövő év végi időpont "a helyzet felmérésén" alapszik. Sir Mike Jackson brit vezérkari főnök a kivonulási időponttal kapcsolatban a BBC tévének vasárnap azt mondta: a jövő év végi távozás reális lehet.

Nagy-Britannia 40 ezer fős haderővel vett részt a 2003 márciusában kezdődött iraki háborúban. Jelenleg mintegy nyolcezer brit katona állomásozik Dél-Irakban. A háborúban a brit hadsereg 97 katonája halt meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről