Vádat emeltek 19 szlovák bőrfejű ellen

Vágólapra másolva!
Tizenkilenc bőrfejű ellen emeltek vádat kedden Szlovákiában, mert a banda tagjai néhány napja Pöstyénben (Piestany) garázdálkodtak és békés embereket inzultáltak. Pozsonyban és több szlovákiai városban is tüntetések voltak a hétvégén a szélsőségesek ellen.
Vágólapra másolva!

A vád szerint a bőrfejűek egyének és embercsoportok elleni erőszakot és az emberi szabadságjogok ellen irányuló bűntettet követtek el, amikor Pöstyén két éjszakai szórakozóhelyén zaklatták, majd megverték a vendégeket.

Noha a rendőrség hétfőn még úgy nyilatkozott, hogy az elkövetők nem feltétlenül tartoznak a bőrfejűek szélsőséges csoportjaihoz, kedden, a vádemelés után a rendőrségi szóvivő már azt mondta, hogy a Pöstyénből és a közeli kisvárosokból verbuválódott társaság tagjai szélsőséges eszméket képviselnek.

Ha a bíróság bűnösnek találja őket, egytől öt évig terjedő börtönbüntetés vár rájuk. Miután november 5-én máig ismeretlen, de minden jel szerint újnáci banda tagjai Pozsonyban hét késszúrással megöltek egy bölcsészhallgatót, a sajtó és a közvélemény nagy felháborodással reagált a történtekre.

Pozsonyban a múlt hét végén ötezer ember tüntetett, hogy felemelje szavát az egyre gyakoribb újnáci támadások, az egyre mélyebb gyökereket eresztő szélsőséges eszmék ellen. Más városokban szintén tartottak demonstrációkat.

A békés polgári tiltakozásokat ugyanakkor a jelek szerint a szélsőségesek "ellenreakciója" követte. A napokban ugyanis több újnáci jellegű támadás történt.

A 21 éves bölcsészhallgató gyilkosait egyelőre nem sikerült elfogni. Vladimír Palko belügyminiszter kedden leváltott két magas rangú rendőrségi vezetőt, akik nyilvánvalóan a pozsonyi gyilkossággal és a pöstyéni garázdálkodással összefüggésben, a közrend és a közbiztonság elégtelen biztosításának okán kénytelenek távozni a posztjukról.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről