A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Cianid-szennyezés került a Tisza mellékfolyójába

Vágólapra másolva!
Kisebb halak pusztultak el a Tisza egyik mellékfolyójában, miután nátriumcianid-maradékot tartalmazó mérgező anyag került bele. A szennyeződés már ukrán területen tart, várhatóan hétfőn éri el a Tisza magyar szakaszát. A máramarosi prefektus szerint kis mértékű a szennyezés, a Visó cianid-tartalma emelkedett, de nem haladta meg a határértéket.
Vágólapra másolva!

Nátriumcianid-maradékot tartalmazó mérgező anyag került a Tiszába ömlő Visó vizébe vasárnapra virradóra a romániai Petrobisztra körzetében. A mérgező anyag a nagybányai Remin nevű vállalat egyik borsai színesfémérc-kitermelő üzemének régi zagytározójából került a folyóba.

Rakics Róbert, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára vasárnap este közölte, a szennyeződés vasárnap dél körül elérte az ukrán határt, az ukrán vízügyi hatóságok azonban csak másnap reggelre ígértek mérési eredményeket. A szennyezés helyszíne - a borsabányai zagytározó - 70 kilométerre van a Tiszától. A magyar határt várhatóan hétfőn reggel 8 óra körül Tiszabecsnél éri el a szennyeződés. A vízügyi felügyelőség a helyszínen vett minták mérési eredményei alapján dönt a további lépésekről.

A helyettes államtitkár szerint a román hatóságok vasárnap értesítették a minisztériumot arról, hogy előző nap cianid tartalmú folyadék vagy zagy került a Csiszla-patakba, onnan pedig a Tiszába ömlő Viso folyóba. Azt is közölték, hogy már helyreállították az üzemzavart, és hogy a víz nehézfém-tartalma nem, csupán cianid-tartalma emelkedett a normális szinthez képest. A helyi illetékesek szerint azonban ez sem érte el a határértéket. Az államtitkár szerint ugyanakkor a romániai illetékesek a magyar hatóság sürgetésére sem adtak mérési eredményeket arra hivatkozva, hogy még folynak a vizsgálatok. Rakics Róbert közölte, ha valóban határérték alatti a szennyeződés mértéke, akkor a Tiszában már nem okoz semmilyen problémát .

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei környezetvédelmi és vízügyi hatóságok felkészültek a határokon túlról érkező folyók vizének fokozott ellenőrzésére. A nyírségi hatóságok román társszervezeteiktől szereztek tudomást a veszélyhelyzetről, és megtették a szükséges intézkedéseket. Bár a romániai információ szerint határérték alatti a szennyezés mértéke, a a folyók vízminőségének úgynevezett alapállapot-felmérése vasárnap már meg is történt, hétfő reggeltől pedig kétóránként vesznek majd mintát a Tiszán és a Szamoson. A mintavételező gátőrök rendelkeznek gyorsteszttel is az azonnali vízelemzéshez, így baj esetén megtehetik a halaszthatatlan kárelhárítási intézkedéseket.

Böndi Gyöngyike, Máramaros prefektusa - a kormány megyei képviselője - az MTI bukaresti tudósítójának elmondta: műszaki meghibásodás miatt kerülhetett a cianidmaradékos víz a Csiszla-patakba, onnan pedig a Tiszába ömlő Visóba. A prefektus szerint a mostani eset korántsem olyan súlyos, mint a korábbi tiszai ciánszennyezés. Kisebb ökológiai baleset történt, a folyóban csupán a kisebb halak pusztultak el - mondta, emlékeztetve, hogy egy műszakilag elavult bányáról van szó. Nem tömény cián került a folyóvízbe, hanem többféle szert, így nátriumcianid-maradékot is tartalmazó folyadék - mondta.

Az első mérések eredményei után a prefektus összehívta a megyei válságstábot. Első biztonsági intézkedésként elrendelték az elpusztult halak kihalászását, és felhívták az emberek figyelmét, hogy ne érintsék ezeket a halakat. A prefektus szerint már a magyar és az ukrán kollégáik is méréséket végeztek, de vasárnap délutánig még nem találtak mérgező anyagot a maguk területén.

A szennyezés mértékét jelző pontos adatok a hétfői mérések alapján válnak majd ismertté. A prefektúra környezetvédelmi szakértői jeleneg folyamatosan dolgoznak a helyszínen, és vételezik a vízmintákat. A prefektúra közleménye szerint a Remin vállalatot a helyi kormányhivatal pénzbírsággal sújtotta, mivel nem jelentette a mérgező anyagok folyóba jutását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!