Pozsony támogatja Szerbia EU-csatlakozását

Vágólapra másolva!
Szerbia európai uniós csatlakozásának támogatására tett ígéretet Pozsonyba látogató szerb kollégájának, Vojislav Kostunicának hétfőn Robert Fico szlovák kormányfő. Az EU nemrég megszakította a balkáni országgal folytatott tárgyalásokat, mivel az nem teljesített határidőre a háborús bűnösként körözött Ratko Mladic tábornok kiadását.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
Vojislav Kostunica

Robert Fico és Vojislav Kostunica országaik kétoldalú kapcsolatait példátlanul kedvezőeknek minősítették, ennek ellenére úgy vélték, hogy a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok igen sok kívánnivalót hagynak maguk után. Szlovákia és Szerbia baráti viszonyában jelentős szerepe van annak a körülménynek, hogy a Vajdaságban hatvanezres lélekszámú szlovák kisebbség él, amelyről Szerbia méltó módon gondoskodik - mondta köszönetének is hangot adva Fico, aki szerint Belgrád úgy gondoskodik a vajdasági szlovákokról, hogy az egész Európa számára példaértékű lehet.

Fico országa EU-csatlakozási tapasztalatait is felkínálta a szerb kormányfőnek, és arról biztosította Kostunicát, hogy "a nyugat-balkáni kérdés a szlovák külpolitikai prioritása marad". A szerb kormányfő ezzel kapcsolatban megerősítette: országa a továbbiakban is abban érdekelt, hogy Mladicot a hágai törvényszék elé állítsák.

Fico szerint a koszovói kérdés rendezését, Koszovó függetlenségének ügyét "nem szabad elsietni", mert az a régió stabilitását veszélyeztetné.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről