Exportálták a magyar politikai hadakozást

Vágólapra másolva!
Már az európai vezetők is a magyar belpolitika szereplői, valamint az elmúlt napok hazai eseményei miatt vitáznak. Éles hangú levélváltásba kezdett ugyanis Poul Nyrup Rasmussen, az Európai Szocialisták elnöke és Wilfried Martens, az Európai Néppárt vezetője, s az adok-kapokba időközben beszálltak a magyar pártok is.
Vágólapra másolva!

Poul Nyrup Rasmussen kezdte a személyeskedő hangú üzengetést, amikor "rossz ízléssel" vádolta meg Wilfried Martenst nyílt levelében azért, mert a konzervatív vezető október 23-án rész vett a Fidesz budapesti nagygyűlésén. Ahogy az európai szocialisták elnöke fogalmazott, a forradalom 50. évfordulóján helytelen lépés, hogy politikustársa épp egy "kormányellenes tömegrendezvényen", "utcai tüntetésen" vett részt. A rendezvényre maghívott Martens által vezetett Európai Néppárt nevű pártszövetségnek a tagja a Fidesz is.

Neonácik és futballhuligánok

A korábbi dán kormányfő, Rasmussen szerint inkább óvatosságra kellene inteni Orbánt, nem pedig elfogadni meghívását egy utcai demonstrációra. A politikus szerint a mértékadó bal- és jobboldali pártoknak együtt kellene fellépniük a szélsőségekkel szemben. "Ön a populizmus és nacionalizmus trombitáját fújja azzal, hogy megjelenésével támogatja az utcai tüntetőket, akik között ott vannak a magyar neonácik is. Martens úr, teljesen tisztában van azzal, kik is annak a kórusnak a tagjai, akik közé ön beállt?" - kérdezte az európai szocialisták elnöke.

Martens is nyílt levéllel válaszolt Rassmussennek, és tagadta válaszában, hogy az ellenzéki kezdeményezés "kormányellenes gyűlés" lett volna. Levele szerint éppenséggel "a demokrácia rossz fölött aratott diadalának igazi ünnepléséről volt szó". Rasmussen védelmezni próbál egy "bűnét bevalló hazudozót" - írta, Gyurcsány Ferenc miniszterelnökre utalva a konzervatív politikus, volt belga külügyminiszter.

A neonácikkal kapcsolatos vádra felelve azt írta Martens: ha kimegy a belga labdarúgó-válogatott egy mérkőzésére, és ott megjelenik néhány huligán is, akkor vajon megvádolható-e azzal, hogy jelenlétével támogatta a huligánokat. Szónoki kérdésére adott válasza szerint sem őt, sem a nézők 99,9 százalékát nem lehetne ilyesmiért felelőssé tenni.

A Fidesz európai parlamenti képviselői is Martenshez hasonlóan kemény hangon estek neki Rasmussennek, akinek azt írták, hogy valakik félrevezették őt, és már nem először. "Ezzel az ön és pártja hitelét fenyegetik. Amit ön ír, az nem igaz, valakik önnek nem mondtak igazat, és önt is azon politikusok körébe sodorták, akik hazugsággal akarják félrevezetni az embereket" - írták abban a levélben, amit Szájer József fideszes EP-képviselő szignózott.

Még Martens meg sem írta válaszlevelét, Orbán Viktor kedd este Strasbourgban, az Európai Parlament néppárti frakciójának tanácskozásán azt mondta: "Az Európai Uniónak világossá kell tennie, hogy nem nyújt segédkezet semmilyen megfontolásból hazug és csaló, a kommunizmus erkölcsi örökségét máig fel nem adó kormányzatoknak."

Pöttering: "Tévesen értelmezték Orbánt"

Ezt mind a hazai szocialisták, mind a szabad demokraták úgy értelmezték, hogy a volt miniszterelnök azt kérte: az Európai Unió vonja meg a Magyarországnak szánt támogatásokat. A liberálisok például szerdán (Kuncze Gábor és Kóka János) és csütörtökön (Eörsi Mátyás) is tartottak ez ügyben sajtótájékoztatót, de a pártelnök levelet is írt Martensnek.

Fotó: EPA
Martens megunta és kiszállt

Kuncze ebben kérte az Európai Néppárt elnökét, vesse latba befolyását Orbán Viktornál, hogy a Fidesz elnöke az Országgyűlésben politizáljon, őszintén tárja a magyar választók elé a Fidesz elképzeléseit és nyújtson az ország számára modern kereszténydemokrata alternatívát. Az SZDSZ vezetője egyúttal reményét fejezte ki a néppárt elnökének, hogy legközelebbi magyarországi látogatása során körültekintően fog tájékozódni, mielőtt nyilatkozik.

Felhívta a figyelmet arra is Kuncze, hogy Martens egy olyan országban tartott beszédet, amelyet - ahogy a liberális pártelnök fogalmazott - a világháború előtti és a világháborút követő diktatúrák tanítottak meg arra, milyen iszonyatot tud művelni a tények politikai célból történő elferdítése.

Lehetséges, hogy Martens ezen a ponton megunta, hogy a magyar belpolitika miatt sárdobálás közepébe került, az ügyet beosztottja, az Európai Néppárt frakcióvezetője, Hans-Gert Pöttering vitte tovább. A német politikus Orbán strasbourgi beszédét magyarázta, szerinte egyes magyarországi sajtóorgánumokban "nyilvánvalóan tévesen értelmezték" Orbán Viktor Fidesz-elnöknek a képviselőcsoport előtt kedden elmondott beszédét.

"Az ülésen jelenlévők tanúsítják: Orbán Viktor nem mondta, hogy az Európai Uniónak meg kellene vonnia a támogatást Magyarországtól. Minden más, a magyar sajtóban megjelent, ezzel ellentétes értelmezés hamisítás" - hangsúlyozta Pöttering közleményében. Az Európai Néppárt frakcióvezetője végül kifejezte köszönetét Orbánnak, hogy elfogadta a néppárti frakció meghívását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!