A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Torlódások lesznek a repülőtereken

Vágólapra másolva!
Komoly torlódások várhatóak hétfőtől az EU-tagállamok repülőterein, így Ferihegyen is. Ekkor lépnek életbe ugyanis azok az intézkedések, amelyek az egész Európai Unióban korlátozzák a gépek fedélzetére felvihető folyadékok mennyiségét. Emellett az eddiginél is szigorúbban ellenőrzik majd a repülőtereken a hordozható számítógépeket és más elektronikus eszközöket, valamint mindenütt bevezetik, hogy az utasnak le kell vennie kabátját.
Vágólapra másolva!

A szigorító intézkedésről azután döntöttek, hogy idén nyáron a brit hatóságok utasszállító gépek felrobbantását célzó merényleteket hiúsítottak meg. A terroristák akcióikat folyékony robbanóanyagokkal akarták végrehajtani, amelyeket kézipoggyászukban vittek volna a fedélzetre. A korlátozások értelmében az EU területéről, valamint Norvégiából, Svájcból és Izlandról induló utasok hétfőtől legfeljebb 1 deciliteres flakonokat, tubusokat, üvegeket vihetnek magukkal a repülőgépek fedélzetére. Ráadásul úgy, hogy a különböző folyadékokból (samponok, parfümök, fogkrémek, stb.) összesen 1 liter lehet náluk, s e termékeket egy átlátszó, lezárható nejlontasakban kell bemutatniuk az ellenőrzésen. Egyes EU-repülőtereken néhány napig ingyenesen osztanak majd ilyen nejlontasakokat, illetve a repülőtéri boltokban is lehet majd ilyeneket vásárolni.

A korlátozás csak a kézipoggyászokra vonatkozik, a feladott, a gépek rakterébe kerülő csomagokra nem. A kézipoggyászoknál is lesznek kivételek, így például ha valakinek orvosi okokból kell az engedélyezettnél több folyadékot magával vinni, s ezt bizonyítani tudja, megteheti, mint ahogy például a kisgyerekek cumisüvegjei, a bébiételek is felvihetők a fedélzetre. Egyben - hiába nagyobbak esetleg 1 deciliternél - az utasok magukkal hozhatják azokat az üvegeket, tubusokat, amelyeket a repülőtéri boltokban vásároltak: de ezeket is lezárt nejlonzacskókban kell tárolniuk.

A folyadékokra vonatkozó korlátozások mellett ezentúl még az eddiginél is szigorúbban ellenőrzik majd a repülőtereken a hordozható számítógépeket és más elektronikus eszközöket. Emellett mindenütt bevezetik, hogy az utasnak le kell vennie kabátját, s így kell átmennie a fémdetektoros kapun: ezt a módszert már eddig is követték a legtöbb repülőtéren, de mostantól ez kötelező lesz.

Az EU-tagállamok a folyadékok korlátozásáról szóló intézkedésükkel egy időben arról is döntöttek, hogy egységes szabályokat vezetnek be a fedélzetre felvihető kézipoggyász méretére, ami legfeljebb 56-szor 45-ször 25 centis lehet majd. Ez a szabály azonban csak jövő áprilisban lép életbe.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!