Vidékről vezényelnek katonákat Bagdadba

Vágólapra másolva!
Hosszú távra rendezkednének be Bagdad belső területein azok az iraki csapatok, amelyeket vidékről vezényelnek a közel-keleti ország fővárosába. Az iraki miniszterelnök szerint a biztonság megteremtésére átcsoportosított egységek a törvénytelen fegyveres csoportok felszámolásában nem lesznek tekintettel vallási hovatartozásra.
Vágólapra másolva!

Az iraki hadsereg három hadosztályát vezénylik Bagdadba az észak-iraki kurd, valamint a déli síita területekről a biztonság megteremtésére, hogy elejét vegyék a polgárháború kirobba- násának - jelentette be vasárnap egy magas rangú helyi tisztviselő. Szami al-Aszkari, az iraki miniszterelnök egyik tanácsadója közölte, hogy a csapatok áthelyezése része annak a tervnek, amelynek keretében az iraki erők veszik át az ellenőrzést Bagdad belső területein, míg a főváros külső negyedeiben a nemzetközi erők felügyelik a rendet.

Hozzátette, hogy a friss egységek részt vesznek a szerintük terrorista csoportok székhelyének számító területek elleni hadműveletekben. A terv az, hogy ezek az egységek hosszú távon is az iraki fővárosban maradnak.

Núri al-Maliki miniszterelnök szombaton ismertette ezzel kapcsolatos terveit, hangoztatva, hogy a törvénytelen fegyveres csoportok felszámolásában nem lesznek tekintettel vallási hovatartozásra. A politikus ezzel azt sugallta, hogy kész leszerelni a síita közösséghez hű milíciákat, ahogy ezt Washington és az egykor az országot kormányzó szunnita kisebbség követelte.

A bejelentéssel szinte párhuzamosan vált ismertté Washingtonban, hogy George Bush milyen átalakítást hajt végre az Irakban szolgáló parancsnokok és diplomaták sorában. Az amerikai elnök a jövő héten ismerteti az új iraki stratégiával kapcsolatos terveket is, amelynek keretében egyes értesülések szerint közel 20 ezer újabb katonát vezényelnének Bagdadba.

Közben tizennégy személy vesztette életét vasárnap különböző terrorcselekményekben Irakban. Az amerikai és iraki egységek az elmúlt héten végre hajtott hadműveletei során őrizetbe vettek 88 személyt és megsemmisítettek számos pokolgép előállító műhelyt - közölte az amerikai hadsereg. Az egyik rajtaütésben egy nyugat-bagdadi negyedben, egy mecset közelében lévő két házban közel egy mázsa robbanóanyagot, valamint időzítő berendezéseket és gyutacsokat foglaltak le.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!