A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A folytatásban bízik Prodi

Vágólapra másolva!
Még mindig tárgyal Giorgio Napolitano olasz elnök a politikai vezetőkkel a kormányválság megoldásáról. A szerdán lemondott Romano Prodi miniszterelnök reménykedik, hogy hatalmon maradhat. A jobboldali ellenzék szerint azonban mennie kell.
Vágólapra másolva!

A szerdán lemondott Romano Prodi olasz miniszterelnök még reménykedik, hogy hatalmon maradhat, miután csütörtök este megegyezett az olasz baloldali koalíció, hogy továbbra is támogatja Prodi miniszterelnökségét. Az olasz politikai vezetők egész nap a kormányválság megoldásáról tárgyaltak Giorgio Napolitano olasz államfővel.

A végső szót arról, hogy alakíthat-e új kormányt Prodi, Napolitano - volt kommunista politikus - mondja ki, aki a pénteki tárgyalások során garanciát akart arra, hogy a kormánynak stabil többsége lesz a parlamentben. A jelenlegi erőviszonyok alapján azonban csak 1 fős többsége van a kormánynak a szenátusban.

A baloldal a folytatásban reménykedik

A szövetséges pártok csütörtök este egy 12 pontos közös programot fogadtak el. Prodi így sikerrel zsarolta szerdai lemondásával radikális szövetségeseit, akikkel az afganisztáni olasz katonai jelenlét és egy amerikai légibázis ügyén kaptak össze.

A "vitán felül álló" kormányprogramot a Prodit támogató többséget alkotó balközép és baloldali pártok valamennyi vezetője elfogadta - közölte Silvio Sircana, Prodi szóvivője a kormány válságtanácskozása után. Romano Prodi így szilárd felhatalmazást kapott, hogy folytassa a kormány tevékenységét" - vélte Massimo d'Alema külügyminiszter, akinek a beszámolója nem kapta meg a többség jóváhagyását, és ami miatt Prodi lemondott, kormányválságot idézve elő.

A jobboldal új választást akar

Silvio Berlusconi volt miniszterelnök Forza Italia pártja szerint Prodinak nem szabad ismét esélyt adni, és inkább új választásokat kellene kiírni. Egy másik ellenzéki párt, a jobbközép Kereszténydemokrata Unió (UDC) pénteken jelezte, hogy a tegnapi hírekkel ellentétben nem valószínű, hogy csatlakozna a baloldali Prodi-kormányhoz.

"Olaszországnak komoly és erős kormányra van szüksége. Észre kell venni, hogy a baloldali többség ehhez nem elegendő, sem politikai, sem számtani értelemben" - mondta Lorenzo Cesa, az UDC vezetője a Financial Times szerint.

Miért mondott lett a Prodi-kormány?

A kormányt a koalíció baloldali radikális képviselői buktatták meg, mert azzal vádolták D'Alemát, hogy a vicenzai amerikai légi támaszpont bővítése az előző konzervatív kabinet, a Berlusconi-kormány politikájának folytatása. A támaszpont ellen a múlt hétvégén 70 ezren tiltakoztak, de a kormány nem vette figyelembe a helyiek követeléseit.

A másik vitás pont az Afganisztánban szolgáló olasz kontingens kérdése volt. A kormány zöld és kommunista tagjai korábban megtagadták annak az inditványnak az aláírását, amely a csoport további pénzügyi támogatásáról döntött. A kormánykoalíció radikális tagjai a tavalyi iraki kivonulás óta támadják az afgán missziót.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!