A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Öt embert keresnek a szlovákiai robbanás után

Vágólapra másolva!
Öt embert keresnek még mindig a szlovákiai Nyitranovákon, ahol pénteken felrobbant egy lőszerek hatástalanítására szakosodott üzem. Az eltűntek közül szombaton egy ember holttestét megtalálták, így jelenleg három a halálos áldozatok száma. A szakemberek abban reménykednek, hogy az eltűntek nem haltak meg, hanem a környékbeli erdőkben bolyonganak.
Vágólapra másolva!

Nem zárható ki és nem is erősíthető meg sem az, hogy élnek, sem pedig az, hogy meghaltak azok az emberek, akiknek nyoma veszett a szlovákiai Nyitranovákon (Nováky) történt robbanásban - nyilatkozta szombaton, alig huszonnégy órával a történtek után Vladimír Gemela, a szlovák védelmi tárca szóvivője, majd röviddel ezt követően előkerült az eltűntek egyikének holtteste, így a pénteki robbanás halálos áldozatainak száma háromra emelkedett.

A katonai lőszerek hatástalanítására és megsemmisítésére szakosodott üzemben bekövetkezett robbanás ereje olyan nagy volt, amilyenre az ország területén még nem volt példa. Három ember meghalt, öten eltűntek, tucatnyi ember súlyosan, mások könnyebben megsérültek. A robbanást a környékbeli településeken is érezték, sok házban megremegtek vagy betörtek az ablakok.

A mentésben részt vevők közül két rendőr a tragédia helyszínén belélegzett valamilyen vegyi anyagot, az orvosok ellátták őket. Állapotuk nem ad okot aggodalomra - mondta a szóvivő, aki kijelentette: közönséges ipari vegyszert lélegeztek be, szó sincs semmilyen vegyi fegyverről vagy harci gázról.

A szlovák védelmi minisztérium szóvivője megerősítette, hogy az eltűntek hozzátartozóit a tárca nemeskosztolányi (Zemianské Kostolany) üdülőjébe szállították, ahol már találkoztak Frantisek Kasicky védelmi miniszterrel. A megrendült hozzátartozókban pszichológusok próbálják tartani a lelket. A TA3 hírtelevíziónak sikerült megszólaltatni az egyik eltűnt fiatalasszony szüleit. Szavaik, öltözetük szerint már gyászolják a lányukat, akinek épp a katasztrófa napján volt a születésnapja: műszak után sietett volna haza, hogy a családja körében ünnepeljen.

A szlovák védelmi tárca szóvivője a válságstáb és a szakértők véleményét ismertetve azt mondta: szakmailag érthetetlen, hogy az épületeket a szó szoros értelmében elsöprő és a csarnok helyén hatalmas krátert vájó robbanás epicentrumából hogyan tudtak többen apró sérülésekkel kimenekülni, és hogy hova tűntek nyomtalanul azok, akik ugyanabban a pillanatban ugyanott tartózkodtak, ahol a többiek. Csak remélni lehet, hogy sokkos állapotban bolyonganak az erdőben, és talán azért sem hallják a keresőiket, mert a robbanásban megsüketültek. Őket nagy erőkkel keresik.

A szerencsétlenséget kisebb sérülésekkel megúszó egyik dolgozónak a hozzátartozói nyilatkoztak a Sme című szlovákiai napilapnak. Elmondták, hogy pénteken azonnal az üzemhez siettek megkeresni 22 éves lányukat, amint meghallották a robbanás hírét. A többi hozzátartozóhoz hasonlónak bizonytalanok voltak benne, hogy lányuk éppen melyik épületben dolgozhatott a robbanás idején és aggódva várakoztak másokkal együtt. A fiatal nő egyszercsak megjelent az üzem kijáratánál. Mint kiderült, kisebb sérülésekkel megúszta a robbanást. A fiatal nő a sajtónak nem akart nyilatkozni.

A robbanás lehetséges okairól egyelőre nem tudnak információval szolgálni. Elsőként az esetleges túlélőket keresik, utána pedig több hétig tartó vizsgálat veszi majd kezdetét.

Mivel a területre biztonsági okokból továbbra sem engedik be a sajtót, az újságírók majd fényképeket és videofelvételt kapnak a földig rombolódott helyszínről.

MTI/[origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!