Az USA ellen fordulnak a sértett orosz tábornokok

Vágólapra másolva!
A régi nagy ellenséggel fordulnak szembe az orosz tábornokok - írja a Guardian. A most készülő új orosz nemzetbiztonsági stratégiában már nem a nemzetközi terrorizmus, hanem - mint a hidegháborús időszakban - az amerikaiak és a NATO szerepel majd legfőbb veszélyként. Az oroszok így válaszolnak a rivális katonai szövetségek általuk egyre fenyegetőbbnek érzett kelet-európai nyomulására.
Vágólapra másolva!

Újra a NATO-t és a nyugati hatalmakat tekinti legjelentősebb ellenségének az orosz katonai vezetés. Mint az orosz nemzetbiztonsági tanács honlapján közölte, már nem a világméretű terrorizmust tekintik a legnagyobb veszélynek, hanem a "geopolitikai realitásokhoz" alkalmazkodva, a rivális katonai szövetségek - különösen a NATO - erősödésével számolnak. Ez belekerül majd a jelenleg kidolgozás alatt álló új nemzetbiztonsági stratégiába.

Az új stratégia elkészítését Vlagyimir Putyin elnök még 2005-ben rendelte el, ám a tervezet már a nyugati hatalmaktól az utóbbi időkben történt elhidegülést is tükrözi - írja a Guardian. A közelmúltban különösen az amerikai rakétavédelmi pajzs Cseh- és Lengyelországba tervezett elemei miatt orroltak meg az USA-ra az oroszok.

Mint a brit lapnak nyilatkozó katonai vezetők közölték, elegük van a NATO "szüntelen bővítéséből a posztszovjet térségekben", és abból, hogy egyre inkább "bekerítik" őket az erőszakos szomszédok. Az oroszok amiatt is elégedetlenkednek, hogy az USA szerintük nem ad elfogadtahtó magyarázatot arra, miért épp az ő küszöbükön elhelyezett rakétaállásokkal akarják megvédeni magukat az észak-koreai és az iráni rakétáktól. Putyin szerint a célpont valójában az orosz nukleáris arzenál.

Az ugyanakkor még nem tiszta, mikor lép életbe az új orosz stratégia - feltehetően még az év vége előtt -, de az már biztos, hogy sokkal "keményebb", mint a 2000-ben elfogadott előző. "Oroszországot aggasztják az újonnan fejlesztett amerikai fergyverrendszerek. Emellett az amerikaiak, és más nyugati országok jelentette veszély, és ezek posztszovjet térségekben betöltött politikai szerepe miatt is aggódik" - idézte a lap Szergej Kortunov közgazdaság-professzort, az orosz biztonsági tanács volt tagját. Az orosz katonai akadémia elnöke, Mahmud Garajev szerint Oroszország nem hagyhatja figyelmen kívül a NATO jelentette veszélyt. A drogok és a terrorizmus ügye ehhez képest jelentéktelen - állította a lapnak a szakértő.

Eközben az USA is rájött, hogy változtatni kell az oroszokkal fenntartott, gyakran kiszámíthatatlan kétoldalú politikán. Mint a New York Times írta, a Fehér Ház "gyakrabban és intenzívebben" egyeztet majd Oroszországgal, amivel gyakorlatilag elismerték, hogy ez nem mindig történt meg a közelmtúlt jelentősebb külpolitikai és nemzetbiztonsági ügyeiben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!