Kiszórnák az ósdi jogszabályokat

Vágólapra másolva!
Néhány kivételtől eltekintve törölné a rendszerváltás előtt keletkezett törvények zömét az igazságügyi tárca - írja a Népszabadság. Több ezer idejétmúlt jogszabály kerülhet így ki a törvénykönyvekből, így például a "chinai császársággal" vagy a "siami királysággal" még a 19. században kötött nemzetközi megállapodások. Utóbbiak esetében azonban vigyázniuk kell, nem kizárt, hogy közülük néhányat máig is alkalmaznak.
Vágólapra másolva!

Kiszórná az igazságügyi tárca a törvénykönyvekből az ósdi jogszabályokat, megállapodásokat. A legrégebbi, elvileg ma is érvényes ilyen, az 1869. évi VIII. törvény, amely egy 1868-ban az "Angolszászsággal" kötött hajózási szerződés. Sok hasonló van azonban, például postaszerződések a "szerb fejedelemséggel", "Montenegró fejedelmével" vagy a "svájczi szövetséggel" - írja a Népszabadság. Van ugyanakkor a "siami királysággal" folytatott kereskedelemre vonatkozó jogszabály, és kétoldalú megállapodás a "chinai császársággal" is.

Az igazságügy tárcának azonban óvatosan kell eljárnia, mivel az 1900-as évek közepéig életbe lépett, csaknem 400 nemzetközi szerződés közül sokról derülhet ki, hogy máig alkalmazzák. Ezért aztán ezekről törlés előtt a külüggyel is egyeztetnek.

Nem teketóriáznak azonban az 1989. október 23. előtt készült jogszabályok többsége esetében, azokat szinte mind kiszórják, a rendszerváltozás után elfogadott, körülbelül ezer módosítással együtt, amelyek azóta beépültek az újabbb törvényszövegekbe. Összesen több ezer elavult jogszabály kerülhet így ki a törvénygyűjteményekből - derül ki a Népszabadság írásából.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről