Kettészakad a lüktető megapolisz

Vágólapra másolva!
Idén történhet meg először, hogy több ember él majd városban, mint vidéken - írja az Independent. A városi lét azonban a többség számára a remélt megváltás helyett lepusztultsághoz vezet. A sokmilliós, túlnépesedett megapoliszok rengeteg problémával küzdenek. A fejlődő világ legnagyobb városa, Sao Paulo testét például falak szabdalják, hogy eltakarják a gazdagoktól a végtelenbe hullámzó nyomornegyedeket.
Vágólapra másolva!

Sosem volt még példa arra, hogy többen éltek városokban, mint vidéken. 2007-ig kellett várni a fordulópontra, de az Independent szerint idén átalakulnak az emberiség erőviszonyai.

A városi lakosság soha nem látott felduzzadása súlyos problémákra hívja fel a figyelmet - írja a brit lap. A fejlődő országokban 22 olyan város van, amely az ENSZ kategóriái szerint megapolisz, azaz több mint 8 millió lakója van. Közülük is kiemelkedik a harmadik világ leghatalmasabb városa, a 20 milliós brazil Sao Paulo.

"Ez az elvárosiasodott világ nem a városok világa, hanem a nyomornegyedeké" - foglalta össze Sao Paulo helyzetét az Independent szerint Raquel Rolnik brazil városügyi miniszter. A brazil megapolisz helyzete pedig valóban rémisztő.

A falak városaként is emlegetett Sao Paulo kétharmadát egybefüggő, végeláthatatlan favellák, nyomornegyedek teszik ki. A rohadó városrészeket falak, kerítések zárják el az előkelő lakónegyedektől, ahová csak ellenőrző pontokon át lehet bejutni.

Az egyik legelőkelőbb bevásárlóközpontot gyalog például meg sem lehet közelíteni. Igaz, aki autóval bejut, azt felbecsülhetetlen luxus és mérhetetlen kényelem várja. A legfelkapottabb közlekedési alkalmatosság nem az autó, hanem a helikopter: a világ legnagyobb magán-helikopterflottája Sao Paulo gazdagjait szolgálja, akik így minden kellemetlenség nélkül lebeghetnek át a hullámzó szegénynegyedek fölött.

Az egyetlen dolog, amiben a szegénynegyedek dúskálnak, a gazdag részeken viszont csak mérsékelten található meg, az a szemét. A favellák lakói feltúrják a gazdagok szennyét, hogy a legutolsó apróságot is kinyerjék a hulladékhegyekből. "Úgy érzem magam, mintha börtönben élnék" - mondta az Independentnek a favellák egyik guberálója, aki Észak-Braziliából jött Sao Paulóba a jobb élet reményében. "Azonnal visszaköltöznék, ha tehetném, de ott már semmi nem vár rám" - panaszkodott.

"Sao Paulo az egyik legjobb példa arra, hogyan borul fel a vidék és a városok egyensúlya" - mondta a brit lapnak Rubens Barbosa volt washingtoni brazil nagykövet. "A helyzet félelmetes... Nehéz elképzelni ennél rosszabb állapotokat, lassan elérjük a mélypontot."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!