Meleg királyfival szoktatnák a mássághoz a brit alsósokat

Vágólapra másolva!
Többek között a királykisasszony helyett annak bátyjával összeházasodó királyfiról szóló mesével szoktatnák a homoszexualitáshoz a brit gyerekeket. A kísérleti program ellenzői visszasírják azt a 2003-ban eltörölt törvényt, amely tiltotta, hogy az iskolákban családi közösségként ismerjék el a homoszexuális kapcsolatokat.
Vágólapra másolva!

Egy kísérleti program keretében a meleg szerelem témáját feldolgozó mesekönyveket iktattak 5-11 év közötti kisiskolások olvasmányai közé Nagy-Britanniában. A kezdeményezést kormányzati szervek és pedagógus szakszervezetek is támogatják, vallási csoportok azonban erősen kifogásolják.

Az iskolákban 2003-ig tilos volt szóba hozni a melegek ügyét. A most egy önkormányzat és 14 iskola részvételével elindult kísérleti program keretében három mesekönyvet terjesztenek 5-11 év közötti kisiskolások körében. Az egyik a King and King (Király és király) például egy királyfiról szól, akinek szülei feleséget keresnek, de végül az egyik menyasszonyjelölt fivérébe lesz szerelmes, akivel frigyre is lép.

"Semmi köze a szexhez"

"A könyvek a társadalmi valóságot tükrözik, ez a legfontosabb bennük" - mondta Elizabeth Atkinson, a 600 ezer font (csaknem 220 millió forint) költségvetésű program egyik vezetője, amelyet a legnagyobb állami társadalomkutatási alapprogram, az Economic and Social Research Council (ESRC) és pedagógusszakmai szervezetek is támogatnak. "A gyermekirodalomnak jelentős szerepe van az értékrend kialakításában és az érzelmi fejlődésben" - Atkinson szerint, aki a The Observer című brit hetilapnak nyilatkozott. A szakértő úgy véli "ugyanolyan fontos, hogy miről nem szól egy könyv, mint az, hogy mi áll benne", és ha a gyerekkönyvekből kimarad a melegség témája, kamaszkorban terrorizálhatják és kirekeszthetik társaik a meleg vagy melegnek tartott diákokat.

"Rengeteg tündérmese szól hercegekről és hercegnőkről. Miért ne lehetne olyan mese is, amelyben két herceg szeret egymásba" - érvelt Mark Jennet, aki a tanárokat készíti fel a programra. A szakértő szerint a meleg hercegről szóló mese "a szerelemről szól és semmi köze a szexhez. A Hamupipőke témája sem a szexualitás. Nem is a gyerekek miatt problematikus az egész ügy, hanem a felnőttek bátortalansága miatt." Jennet szerint a King and King "iránymutató, úttörő mű" és most már sokkal valószínűbb, hogy a tanárok kérdőre vonják a diákokat, ha negatív értelemben használják a "meleg" kifejezést.

Melegkampánytól félnek

Kritikusok szerint ugyanakkor a kísérleti program is jól mutatja, milyen nagy szükség van még mindig a 28. paragrafushoz hasonló szabályozásra. "Beigazolódott a jóslat, mely szerint a 28. paragrafus eltörlésének az lesz az eredménye, hogy az iskolákban fognak kampányolni a homoszexualitás mellett" - mondta Simon Calvert, a kereszténységet népszerűsítő Keresztény Intézet (Christian Institute) szóvivője. Tahir Alam, a legnagyobb brit muzulmán szervezet, a The Moslim Council of Britain (MCB) oktatásügyi szóvivője egyetért keresztény kollegájával: "Mindez nem egyeztethető össze az iszlámizmus tanításaival, és ez sok szülőt aggodalommal tölthet el."

Más szülők úgy gondolják, hogy 4-5 éves korban kissé korai még a felvilágosítás. "Nemigen tudok olyan kisiskolásról, aki valóban meg is értené, hogy mi is az a homoszexualitás" - mondta Andy Hibbert, a Parent Organisation nevű szülői tanácsadó civil szervezet egyik alapítója, egy-egy hét- és kilenc éves fiú anyja, aki hozzátette: "Semmi bajom avval, ami két felnőtt között, önkéntes alapon, kényszer nélkül történik, de nem hiszem, hogy ezt kisgyerekekre is rá kéne erőltetni."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről