Újabb squat lebontása torkollt balhéba a dánoknál

Vágólapra másolva!
Félszáznál is több embert vettek őrizetbe a rendőrök Koppenhágában, miután utcai zavargások törtek ki egy elhagyott épület lebontása miatt. Az utca randalírozásban három rendőr sérült meg. Az épület koppenhága Christiana Freetown nevű, squatter-kolóniájában állt.
Vágólapra másolva!

Több mint ötven fiatalt vett őrizetbe a dán rendőrség hétfő este Koppenhágában, ahol a rendfenntartó erők és a tüntetők között heves összecsapások törtek ki. A zavargások azt követően kezdődtek, hogy egy engedélyezett tüntetés résztvevői a dán főváros egyik peremkerületében a rendőrökre támadtak: utcaköveket és benzines palackokat dobáltak rájuk. A fiatalok egy lakóépület lebontása ellen tiltakoztak nap közben, de délutánra, estére elfajultak az események. Három rendőr megsebesült.

A rendőrség könnygázgránátokat is bevetett, míg a fiatalok barikádokat emeltek, gumiabroncsokat gyújtottak fel, majd egy bankot megtámadtak és megrongáltak. A nyugalom éjfél körül állt helyre a Christianshavn negyedben lévő Christiana Freetown nevű squatter(önkényes házfoglaló)-kolóniában.

A lerombolásra ítélt épület valaha a dán hadsereg egyik laktanyája volt. Miután a fegyveres erők kiürítették azt, 1971-ben hippik szállták meg az épületet és a környékét, és az "ifjúság házának, az underground kultúra templomának" nyilvánították, egyfajta kommunát alakítottak ki benne. A dán városi vezetés március végén döntött a mostanra elhagyatottá vált épület lerombolásáról, amit háftő délre véghez is vittek. Ez váltotta ki az önkényes házfoglalók dühét.

MTI/[origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről