Oroszországban a munkaképes korú férfiak körében a halálesetek felét az ivás okozza - mutatta ki egy brit tanulmány, melyet a BBC ismertetett. A kutatás nem csak a hagyományos szeszes italokra terjedt ki, hanem az arcszeszekre és tisztítószerekre is, amelyek könnyen elérhetők, olcsók, és rendkívül magas - akár 97 százalékos az alkoholtartalmuk.
A Londoni Közegészségtani és Trópusi Egészségügyi Iskola a nyugat-uráli régió egyik városában gyűjtött anyagot 1750, 25 és 54 éves koruk között elhunyt férfiról. A családtagokat kérdezték az elhunytak ivási szokásairól. Arra jutottak, hogy a halálesetek 43 százalékát a "veszélyes ivás" okozta. Ide sorolják a hagyományos szeszes italok, például sör, bor vagy röviditalok túlzott fogyasztását, de a nem ivásra szánt alkohol fogyasztását is. A "veszélyesen ivó" férfiak halálozási valószínűsége hatszor nagyobb volt, mint azoké, akik egyáltalán nem ittak, vagy legalábbis nem voltak alkoholproblémáik. A nem ivásra szánt alkoholt fogyasztó férfiaknál ez a szorzó kilencszeres.
"Olyan dolgokról beszélünk, mint a kölnivíz vagy az arcszesz, melyek a kioszkokban könnyen elérhetők, és olcsóbbak, mert nem terheli őket az adó" - mondta a BBC-nek a kutatás vezetője, David Leon. Szerinte szigorúbb szabályozásra lenne szükség. Megjegyezte, hogy az ilyen termékek által okozott kár még nagyobb lehet az általuk mértnél, mert a tanulmány csak azokkal a férfiakkal foglalkozott, akik a családjukkal éltek.
Az Alkohollal Kapcsolatos Tanulmányok Intézete vezetője, Andrew McNeill arra hívta fel a figyelmet, hogy Kelet-Európában általános probléma a kemény ivászat. McNeill szerint ugyanakkor a szegényebbek nem isznak sokkal többet, mint a gazdagabbak, a halálozási arány azért magasabb mégis a körükben, mert az ivás együtt jár más problémákkal.
Egy kanadai kutató megkérdőjelezi a brit tanulmány következtetését. Jurgen Rehm, a torontói Centre for Addiction and Mental Health munkatársa szerint sok tényező befolyásolhatta a halálozási arányt Oroszországban az adatgyűjtés ideje alatt, és nagyon valószínűtlen, hogy a nem ivásra szánt alkohol lenne a legfontosabb.