A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Velence hadat üzent a galamboknak

Vágólapra másolva!
Betiltja a hagyományos esküvői rizsdobálást és a galambok etetését Velence, hogy így csökkentsék a város galambpopulációját. A városháza szerint a rizzsel dobálás miatt - ami az olasz hagyományok szerint termékenységet és boldogságot hoz az ifjú párnak - elszaporodtak a galambok, a város reneszánsz és barokk épületei pedig a galambürülék alatt roskadoznak. A galambeledel-árusoknak is befellegzett a Szent Márk téren.
Vágólapra másolva!

Újabb csapást akar mérni Velence a város galambjaira: betiltják a hagyományos esküvői rizsdobálást, mert a galambok túlságosan elszaporodtak a könnyen jött élelmen. Bár a rizsszórás a romantikus velencei esküvők elengedhetetlen tartozéka volt eddig, a városháza szerint ilyenkor galambok hordái lepik el a várost, és egész nap az egymást követő esküvőkre várakoznak.

A folyamatos takarítás költségei mellett - egy újszülött velencei élete során 275 euró (70 ezer forint) adót fizet galambürülék takarításáért - a galambok komoly problémát okoznak az épített örökség megóvásában. A reneszánsz és barokk palotákon veszélyes repedések jelentek meg az ürülék súlya miatt.

Jelenleg 120 ezer galamb él Velencében, kétszer annyi, mint ahány ember. Sokak szerint azonban éppen annyira hozzájárulnak a város hangulatához, mint a csatornák és a gondolák. Massimo Cacciari polgármester azonban nem ezen a véleményen van, és a galambeledel árusítását is betiltja a Szent Márk téren, átképzést ígérve a galambeledel-árusoknak.

A galambok elleni küzdelem nem új Velencében: korábban már fogamzásgátlót kevertek a galambeledelekbe, de ennek láthatólag nem volt nagy hatása. Hasonló lépést tett évekkel ezelőtt Ken Livingstone londoni polgármester is, aki a Trafalgar térről száműzte először a galambeledel-árusokat, majd a galambokat. A lépés akkor nagy vitát váltott ki, és ma már csak fényképeken látni, amint galambrajok szállják meg a kezükből eledelt kínáló turistákat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!