Volt gerilla nyerheti meg a koszovói választást

Vágólapra másolva!
Valószínűleg az egykori gerillaparancsnokból politikussá vált Hasim Thaqi pártja nyerte meg a koszovói parlamenti választást. Thaqi annak a híve, hogy minél előbb függetlenné kell válnia a jelenleg Szerbiához tartozó Koszovónak.
Vágólapra másolva!

A Koszovó függetlenségének mielőbbi kikiáltását szorgalmazó, egykori gerillaparancsnokból politikussá lett Hasim Thaqi pártja nyerte meg a hét végi koszovói parlamenti választást a vasárnap déli adatok szerint.

A választási bizottság hivatalos eredményeire egyelőre várni kell, de előzetes becslések szerint Thaqi Koszovói Demokratikus Pártja (PDK) a voksoknak mintegy 34 százalékát szerezte meg. A korábbi évek legerősebb politikai ereje, az Ibrahim Rugova által alapított Koszovói Demokratikus Szövetséget (LDK) pedig a szavazók 22 százaléka választotta.

A két pártnak valószínűleg abszolút többsége lesz a parlament 100 tagú albán részében. Mivel más módon nem juthatnak biztos fölényhez, a legvalószínűbb az, hogy nagykoalíciót alkotnak. Bár a választási kampányban igen heves küzdelmet vívtak, már a szombati voksolás előtt kiszivárgott annak a híre, hogy vezetőik a színfalak mögött megegyeztek a közös kormányalakításban.

Ezt valószínűsíti az is, hogy december 10-én, a lezárulnak a Koszovó jövőjéről folytatott nemzetközi tárgyalások. Abban, hogy a dél-szerbiai tartománynak függetlenné kell válnia, csaknem minden koszovói politikai erő egyetért. Hasonló véleményen vannak abban is, hogy a függetlenséget szükség esetén egyoldalúan is ki kell kiáltani. A miniszterelnöki tisztség várományosa, Hasim Thaqi annak a híve, hogy ez hamar bekövetkezzen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről