Korábbi hűtlenségéért ítélték el a megerőszakolt szaúdi nőt

Vágólapra másolva!
Járt a 200 korbácsütés annak a megerőszakolt nőnek, akit házasságtörés miatt ítéltek el nemrég Szaúd-Arábiában - erősítette meg a közel-keleti ország igazságügy-minisztériuma az ítéletet követő nemzetközi felháborodásra reagálva. A nő ugyanis állítólag már a rajta elkövetett erőszak előtt házasságtörést követett el egy másik férfival, és ezt többek között korbáccsal büntetik az iszlám törvények.
Vágólapra másolva!

Házasságtörést követett el az a fiatal nő, akit több férfi is megerőszakolt, majd a bíróság másodfokon 200 korbácsütésre és hat hónap elzárásra ítélt - közölte szombaton a szaúdi igazságügy-minisztérium az ügy által kiváltott méltatlankodásra reagálva. A tizenkilenc éves síita nőre korábban kimondott ítélet nagy nemzetközi visszhangot váltott ki, még az Egyesült Államok, Szaúd-Arábia közeli szövetségese is bírálta a bírósági döntést.

A tárca közleménye szerint a férjezett nő a megerőszakolása előtt egy gépkocsiban ruhátlanul tartózkodott egy olyan férfi társaságában, aki nem volt a családtagja. Az igazságügy-minisztérium szerint a nő bevallotta, hogy az iszlám törvénykezés, a saria által tiltott viszonyban állt a férfival.

A sajtó szerint hét férfi bántalmazta és megerőszakolta őket, de nem tettek feljelentést, amíg a nő férjét néhány héttel később egy névtelen levélben nem értesítették a házasságtörésről.

A nőt első fokon 90 korbácsütésre, az erőszaktevőket pedig öt évig terjedő börtönbüntetésre ítélte a bíróság, majd másodfokon az asszony büntetését 200 korbácsütésre és hat hónap elzárásra, az erőszakos nemi közösülés elkövetőiét pedig kettőtől kilenc évre terjedő börtönre szigorították.

Az áldozat a további szigorítás veszélye ellenére fellebbezni kíván az ítélet ellen.

A sariát szigorúan alkalmazó vahhábita királyságban a nők nem tartózkodhatnak olyan férfiak jelenlétében, akik nem a családtagjuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről