Egy hónapig tarthat még a szükségállapot Pakisztánban

Vágólapra másolva!
Az ország főügyésze szerint egy hónap múlva oldhatják fel a múlt héten bevezetett  rendkívüli állapotot Pakisztánban. Közben a hatóságok lebontották a Benazir Bhutto ellenzéki vezető házát övező drótakadályt, így a volt kormányfő egy napos háziőrizet után elhagyhagyhatta tthonát.
Vágólapra másolva!

Egy hónap múlva oldják fel a szükségállapotot Pakisztánban - közölte szombaton az ország főügyésze, Málik Mohamed Kajjúm a Geo magántelevízióban. Pervez Musarraf pakisztáni elnök múlt hét szombaton függesztette fel az alkotmányt, és helyezte kilátásba a januárra tervezett választások elhalasztását.

Pervez Musarraf a szükségállapot elrendelését az iszlám szélsőségesek elleni harccal indokolta, mivel számos területet tartanak ellenőrzésük alatt a pakisztáni-afgán határ közelében. Más vélemények szerint azonban a rendkívüli intézkedés célpontja a pakisztáni ellenzék, a független bíróságok és a sajtó volt.

Időközben elhagyta iszlámábádi otthonát Benazir Bhutto egykori kormányfő, akit pénteken a hatóságok házi őrizetben tartottak, hogy ne szólaljon fel egy, a szükségállapot ellen meghirdetett nagygyűlésen. A rendőrség szombaton elbontotta azt a szögesdrótból hevenyészett kerítést, amivel lezárta a politikus otthonához vezető utcát, hogy Bhutto autókonvoja távozhasson.

Az ellenzéki vezető szombaton az általa irányított Pakisztáni Néppárt (PPP) munkatársaival találkozik. A politikus egy tanácsadója azt is elmondta, hogy Bhutto este külföldi nagykövetekkel egy vacsora keretében megvitatja az országban kialakult válságot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről