Nyugalmazott chilei tábornokot ítéltek el

Vágólapra másolva!
Chilében tízévi börtönbüntetést szabtak ki szerdán egy nyugalmazott tábornokra és két őrmesterre egy tanító és a felesége meggyilkolásáért az 1973-as jobboldali katonai puccs győzelme után.
Vágólapra másolva!

Az ítélet értelmében Fernando Polanco tábornoknak, valamint a két - szintén már nyugdíjazott - őrmesternek 600 ezer dollár kártérítést is fizetnie kell a meggyilkoltak gyermekének.

A két áldozat: az argentin Bernardo Lejderman általános iskolai tanító és mexikói felesége, María Avalos a baloldali rendszer iránt érzett szimpátiája miatt költözött Chilébe 1971-ben. A puccs után a család el akart menekülni az országból, de egy besúgó a rejtekhelyükre vezette a Polanco különítményét. A házaspárt az akkor kétéves gyermekük szeme láttára agyonlőtték a katonák.

Chilében már több száz katonát, köztük több mint ötven egykori tábornokot fogtak perbe az 1973-tól 1990-ig tartó katonai diktatúra alatt elkövetetett bűncselekmények miatt. Vezérük, Augusto Pinochet meghalt, még mielőtt jogerős ítéletet hozhattak volna ellene. Uralma alatt egy hivatalos jelentés szerint 3197 embert gyilkoltak meg politikai okból.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről