Hordhatnak fejkendőt a török egyetemeken

Vágólapra másolva!
Heves vita bontakozott ki a muzulmán fejkendő egyetemi viselését lehetővé tévő alkotmánymódosításról szerdán a török parlamentben, amelynek képviselői éjszaka megszavazták az erre vonatkozó javaslatot. A tilalmat 401 - 110 arányban szavazták le a képviselők. A fejkendőviselést a tanulók szabadságjogainak védelmével, az EU-s jogharmonizációval indokolták.
Vágólapra másolva!

A tilalom feloldását a kormányzó konzervatív Igazság és Haladás Pártja (AKP) és az ellenzéki Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP) közösen kezdeményezte, e két pártnak együttesen hatalmas többsége van a parlamentben. Az alkotmánymódosítást, amelyhez kétharmados többségre van szükség, első olvasatban 401 képviselő támogatta, 110 nemmel szavazott.

Az ankarai parlament a szerda éjszakai szavazás után szombaton még egyszer voksolást tart az alkotmánymódosításról, végleges formába öntve azt.

Az alkotmánymódosítás terve aggodalmat keltett a Törökország világi berendezkedését féltők körében, akik attól tartanak, hogy a mostani változtatás precedenst teremt és a jövőben esetleg a közintézményekben és a középfokú oktatásban is feloldhatják az iszlám fejkendő viselésének tilalmát.

A Recep Tayyip Erdogan vezette török kormány azzal érvel az alaptörvény módosítása mellett, hogy azzal a muzulmán diáklányok szabadságjogait védelmezi, és azt hangoztatja, hogy a fejkendőreform az ország európai uniós csatlakozási folyamatába illeszkedik.

Törökországban különbséget tesznek az áll alatt megkötött egyszerű (Kelet-Európában is használatos) fejkendő (basörtüsü) és a szorosabbra kötött, a nyakat és a hajat is elfedő iszlám kendő (türban) között.

A 99 százalékban muzulmánok lakta, de világi berendezkedésű ország uralkodó osztálya - a hadsereg, a közigazgatás, az egyetemek vezetése - szerint az iszlám fejkendő egyfajta politikai-vallási beállítottság kifejezőjének számít, ezért ellenzik viselésének engedélyezését a közintézményekben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!