A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Partvonalról nézik a reformerek az iráni választást

Vágólapra másolva!
Parlamenti választásokat tartanak Iránban. A kampány unalmas volt, miután sok reformpárti jelölt el sem indulhatott a választáson. Az ország vezetése ezért már attól tart, hogy túl kevesen fognak elmenni szavazni.
Vágólapra másolva!

Sok reformpárti jelöltet kizártak a választásból, így a szavazás várhatóan a konzervatívok pozícióit fogja tovább erősíteni Iránban. A BBC tudósítója szerint ennek eredménye az lesz, hogy Teherán még dacosabb lesz atomprogramját illetően, és külpolitikáját továbbra is a keményvonalasság fogja jellemezni.

A szavazásra jogosultak száma mintegy 44 millió, a megválasztandó képviselőké pedig 290, amelyre körülbelül 4500-an pályáznak. Mintegy 2000 reformszellemű aspiráns indulását nem engedélyezte az erre hivatott hatóság, az úgynevezett Alkotmány Őreinek Tanácsa, arra hivatkozva, hogy az illetők nem elég lojálisak az iszlámhoz és az 1979-es iszlám forradalom szelleméhez, vagy mert nincs diplomájuk.

Akiknek engedélyezték az indulást, azok általában kevéssé ismertek a közvélemény előtt. Kétszázkilencven parlamenti helyből csupán 90-ért versenyezhet reformer jelölt. Jelenleg 40 képviselőjük ül a törvényhozásban. A tömeges kizárás ráadásul megosztotta a reformerek támogatóit, voltak akik bojkottot hirdettek a szavazás ellen.

A mostani választásokon a legnehezebben a részvételi arányt lehet előre megbecsülni. Emiatt a hatóságok a meglehetősen unalmas választási kampány végén intenzíven próbálták buzdítani a szavazópolgárokat arra, hogy éljenek e jogukkal, egyben megmutatandó a Nyugatnak mint "ellenségnek", hogy az iráni nép egységes.

A szavazóhelyiségek megnyitása előtt közvetlenül az állami televízió bemondója kijelentette, hogy "minden leadott szavazat egy határozott odavágás az ellenségnek". "Az irániak szavazatukkal azoknak üzennek, akik nem képesek észrevenni a nép egységességét az ország eredményei mögött" - tette hozzá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!