A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Sietséggel magyarázzák a kínos CNN-videót

Vágólapra másolva!
A szerkesztő összekeverte a felvételeket, mert sietett - ezzel magyarázza az AP hírügynökség londoni irodája azt a CNN-en közölt videót, amely egy belgrádi tüntetésről szól, de több képsora a másfél évvel ezelőtti budapesti zavargások alkalmával készült. A képeken magyar zászlók és egy Andrássy úti földalatti lejáró is jól felismerhető. A CNN bocsánatot kért.
Vágólapra másolva!

Belgrádig járna a kisföldalatti? Létezik, hogy magyar zászlót lengetnek a Radovan Karadzic kiadatása ellen tiltakozó belgrádi tüntetők? Az AP hírügynökség a CNN honlapján közzétett rövid videója szerint igen. Az elvileg a kedd esti belgrádi randalírozásokról szóló, kommentár nélküli filmben budapesti zavargások képei voltak felismerhetőek. A mozgóképet szerda délutánra eltávolították a CNN honlapjáról.

A CNN és az AP londoni irodája is magyarázkodásra kényszerült a video miatt. A CNN honlapjáról eltávolították a felvételt, és az amerikai hírtelevízió illetékesei azzal mentegetőztek: "A belgrádi tudósításhoz kapcsolódó képsorokat egy hírügynökségtől szereztük be, így kerültek a magyarországi felvételek az összeállításba. Hiba történt, ezért elnézést kérünk" - idézte a Blikk.

Az AP Television News londoni irodája azzal magyarázta a történteket, hogy belgrádi szerkesztőjük a nagy sietségben egyszerűen összekeverte a felvételeket, így kerülhettek a budapesti képek a belgrádiak mellé - olvasható a Magyar Rádió honlapján. Az MTI-vel pedig azt közölte az AP irodája, hogy a hibát már ők maguk is észrevették, és bocsánatot kértek előfizetőiktől.

Forrás: [origo]

A képet a CNN videójából vágtuk ki

A nem egészen másfél perces video első és utolsó képsorai egyértelműen Budapesten készültek, feltehetően a 2007 októberi utcai zavargások láthatóak rajtuk. A video első képein kivehető volt, amint a randalírozók címeres magyar zászlót lengetnek, ismerős a kék színű vizet fecskendező vízágyú, és egy parkoló autónak is egyértelműen magyar a rendszáma. Az összesen 1 perc 21 másodperces felvételen a 16. másodperctől szerepelt Belgrád, de csak 1 perc 9 másodpercig. Azt követően ismét Budapest: a háttérben égő hulladék előtt egyértelműen felismerhető volt a kisföldalatti egyik Andrássy úti megállójának lejárata.

Az AP kommentár nélküli videója a CNN oldalán volt meglátható, Szerb ultranacionalista tüntetés címmel. A tájékoztató szöveg így szólt: "Összecsapások törtek ki a Radovan Karadzic kiadatása ellen szervezett tüntetésen, amelyen több ezer szerb nacionalista vett részt". A hibás filmet hétfő délutánra eltávolították.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!