A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Sebesült vagy halott lehet az al-Kaida alvezére

Vágólapra másolva!
Súlyosan megsebesült vagy meghalt Ajman az-Zavahri, az al-Kaida második számú vezetője - állítja egy birtokába került levélre hivatkozva az amerikai CBS News televízió. Az értesülést hivatalosan nem erősítették meg.  Zavahri fejére korábban 25 millió dolláros vérdíjat tűzött ki az Egyesült Államok.
Vágólapra másolva!

A CBS News amerikai televízió értesülése szerint súlyosan megsebesült vagy meghalt Ajman az-Zavahri, az al-Kaida második számú vezetője egy múlt heti légicsapásban Pakisztánban. A CBS News egy elfogott levél birtokába került másolatára hivatkozik, amelyben egy nappal a dél-vazirisztáni törzsi területek elleni rakétatámadás után egy pakisztáni tálib parancsnok, állítólag Baitullah Mehszúd, sürgősen orvost kér a név szerint is említett Zavahri ellátására. A parancsok arról számolt be, hogy Zavahrinak "súlyos fájdalmai" vannak és "sebei elfertőződtek".

Az értesülést szombaton a pakisztáni tálib szóvivő cáfolta és sem a pakisztáni hadsereg, sem amerikai hivatalos források nem tudták megerősíteni. "Már többször keltették Zavahri halálhírét, de állításuk ezúttal sem igaz. Az értesülés alaptalan" - mondta Maulvi Omar tálib szóvivő rejtekhelyéről telefonon a brit hírügynökségnek.

"Semmit sem tudunk erről: nincs bizonyíték és megbízható információ sem áll rendelkezésünkre" - mondta Attar Abbász vezérőrnagy, a pakisztáni hadsereg szóvivője. A pakisztáni titkosszolgálat egyik magas rangú tisztje "abszurdnak" nevezte azt a feltételezést, hogy Zavahri a célba vett házban tartózkodott volna. Az egyetlen közismert áldozat Abu Habab al-Maszri, az al-Kaida biológiai és vegyifegyver-szakértője volt - mondta. Hozzátette: Maszri felesége és gyermekei is megsebesültek, akiket Vanába, Dél-Vazirisztán legnagyobb városába szállítottak kórházi kezelésre. Maszri az afganisztáni terroristakiképző táborokat is felügyelte. Az 54 éves egyiptomi fejére az Egyesült Államok 5 millió dollár vérdíjat tűzött ki.

A hétfői rakétatámadásban, amelyet feltehetően amerikaiak hajtottak végre Afganisztánból, összesen hatan haltak meg, köztük három fiatal fiú. A pakisztáni titkosszolgálatok egy másik tisztségviselője ugyanakkor elismerte, hogy néhány napja valóban lábra kaptak Zavahri megsebesüléséről vagy haláláról szóló hírek, de megerősíttetni nem tudták az információkat.

Az iszlamista hírportálokat ellenőrző IntelCenter csoport pénteken szintén arról számolt be, hogy "napok óta figyelnek olyan értesüléseket, miszerint Zavahri súlyosan megsérült vagy meghalt a légicsapásban, de ebben az esetben az al-Kaida nagyon gyorsan videót vagy írásos nyilatkozatot tenne közzé".

A CBS News szerint amerikai hivatalos források úgy nyilatkoztak: nincs információjuk sem arról, hogy Zavahri jelen volt-e az Afganisztánnal határos törzsi területen a légicsapás idején, sem megsebesüléséről, de vizsgálják a halálhíréről szóló beszámolókat. A televízió mindenesetre állítja: a levél hiteles, azon Mehszúd aláírása és pecsétje látható, amit szakértők valódinak minősítettek.

A sebész végzettségű Zavahri, akinek fejére 25 millió dolláros vérdíjat tűzött ki az Egyesült Államok, hangfelvételen rendszeresen szerepel az al-Dzsazíra vagy az al-Arabíja arab hírtelevíziókban, és videofelvételei vagy hangüzenetei időről időre megjelennek a világhálón is. Legutóbb június 5-én került fel üzenete egy iszlamista honlapra, ahol az Izrael elleni támadások megsokszorozására szólította fel a Gázai övezetben élő palesztinokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!