Félszáz áldozatot szedett az Ike hurrikán Haitin

Vágólapra másolva!
Közel félszáz emberéletet követeltek az Ike hurrikánnal együtt járó áradások Haitin. Az időközben hármas fokozatúvá gyengült, de még így is veszélyes szélvihar helyi idő szerint vasárnap este elérte Kubát, ahol maximális riadókészültséget rendeltek el.
Vágólapra másolva!

Michele Perre-Louis haiti miniszterelnök helyi idő szerint vasárnap közölte, hogy a Haiti fővárosa, Port-au-Prince közelében fekvő Cabaret faluban 47 ember halálát okozták az áradások, amelyeket az özönvízszerű esőzéssel kísért Ike hurrikán idézett elő. Egy parlamenti képviselő elmondta, hogy a települést egyszerre két áradó folyó vize öntötte el, ami miatt számos lakóépület összedőlt vagy megrongálódott.

A szegénységben élő karib-tengeri országon az elmúlt egy hónapban négy hurrikán vonult át, az újabb halálesetekkel együtt a négy forgószél halálos áldozatainak száma háromszáz fölé emelkedett. Az Egyesült Államok hurrikánfigyelő központja szerint az Ike, amely az ötfokozatú Saffir-Simpson skálán mérve eddig négyes erősségű volt, vasárnap hármas fokozatúvá gyengült - a forgószél sebessége az óránkénti 215 kilométerről 195 kilométerre csökkent -, de még így is hatalmas pusztító erővel rendelkezik.

A fenyegető forgószél helyi idő szerint vasárnap este elérte Kubát, ahol több mint 800 ezer embert telepítettek biztonságos helyre. A hatóságok korábban maximális riadókészültséget rendeltek el az ország keleti részén, vasárnap ezt a fővárosra, Havannára is kiterjesztették.

A kubai meteorológiai intézet szerint az Ike hurrikán szeme a keleti Holguin tartományban érte el a szigetország partjait, az ítéletidő a keleti országrészben máris áradásokat okozott. A víz itt mintegy ezer lakóházat elöntött, közülük kétszáz romba is dőlt.

Kubában bő egy héttel ezelőtt a Gustav hurrikán pusztított. A Gustav a karibi térségben és az Egyesült Államokban összesen 122 ember halálát okozta, s bár Kubán halálos áldozatok nélkül vonult végig, megrongált százezer házat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!