A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Dél-Dakota

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Székhelye: Pierre (14 ezer fő)
Kormányzó: M. Michael Rounds (republikánus)
Lakosság: 796 ezer fő
Az elnökválasztás eredménye: 54% republikánus párt, 44% százalék demokrata párt
Elektorok száma: 3

Innen jött: Ülő bika, lakota varázsló, sokáig Buffalo Bill vadnyugati cirkuszának egyik látványossága, Cheryl Ladd, színésznő, az eredeti Charlie angyalai egyik szereplője, James Abourezk demokrata szenátor, az szenátus első arab-amerikai tagja (1973-79 között)

Hivatalos madara a fácán (a három nem őshonos amerikai címermadár egyike) virága a tátogó kökörcsin, fája a szürke luc, állata a prérifarkas

Jelmondata: Under God the people rule (angol) - Az Úr alatt a nép uralkodik

Forrás: Getty Images
A Rushmore-hegy elnökei

Az állam neve a sziú indiánok önmagukra alkalmazott elnevezése. Nagy részén fennsík húzódik, de a Missouri folyótól nyugatra valamikori gleccserek alakította tájon egyre több látható a vadnyugati filmek jellegzetes motívumaiból: a lapos tetejű, meredek falú tanúhegyekből. Legmagasabb pontja az állam nyugati csücskében tornyosuló, a prériből szigetszerűen kiemelkedő Fekete-hegyekben van, a 2107 méter magas Harney-csúcs. Az állam nyugati felében, Belle Fourche közelében található az USA - Hawaiial és Alaszkával együtt számított - földrajzi középpontja.

A hegység rendkívül gazdag nemesfémekben, az aranyért kutató telepesek a 19. század során háborút vívtak a sziúkkal az erdetileg az őslakosoknak ítélt terület kiaknázásáért. Egykor itt volt az Egyesült Államok legnagyobb aranybányája, a Homestake-bánya. Világhíres látnivaló a Rushmore-hegy, ahol az USA első 150 évének történelmét szimbolizáló négy jelentős elnök 18 méter magas portréját robbantotta ki gránitból Gutzon Borglum nebraskai születésű szobrász. Itt van Sturgis, a Harley-Davidsont, Indiant és más amerikai motorkerékpárokat hajtó motorosok Mekkája.

Dél-Dakota az Egyesült Államok egyik legkedvezőbb adórendszerű állama: nincs többek között jövedelemadó, örökösödési adó, és csak négy százalékos az áfa.

Az államot a Missouri folyó választja két részre: nyugati felét szárazabb, a mezőgazdasági termelésre kevésbé alkalmas, itt a turizmus, a lótenyésztés megy jól, politikailag rendkívül konzervatív térség. Az államban 1964 óta nem támogattak demokrata elnökjelöltet. Ennek ellenére három kongresszusi képviselőjük közül ketten demokraták.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!