Humveekat zsákmányoltak a pakisztáni lázadók

Vágólapra másolva!
Az afganisztáni nemzetközi erőknek utánpótlást szállító teherautókat fosztottak ki fegyveresek hétfőn a Pakisztán és Afganisztán határvidékén fekvő Khyber-hágó térségében. A teherautók többek között élelmiszer-utánpótlást, illetve Humvee terepjárókat szállítottak volna Afganisztánba. A szállítójárművek sofőrjeit elrabolták. A térségben egyre gyakoribbak az ilyen rablások.
Vágólapra másolva!

Tucatnyi, az afganisztáni nemzetközi erőknek utánpótlást szállító teherautót raboltak el pakisztáni fegyveresek hétfőn. A kocsik Humvee terepjárókat és élelmiszer-utánpótlást szállítottak, amikor elrabolták őket, miközben áthaladtak a Khyber-hágón. A 12 szállítójárművet később egy elhagyott völgyben találták meg kifosztva. A sofőrök és kísérőik - összesen 26 ember - sorsáról semmit nem tudni - írja a BBC News.

A hatóságok szerint a kamionokra egy 35 kilométer hosszú útszakaszon csaptak le az álarcos fegyveresek, körülbelül 60-an. A pakisztániak szerint a fegyveresek Bejtullah Mehszud pakisztáni tálib hadúrhoz hű emberek voltak.

A Khyber-hágón átvezető út az Afganisztánban szolgáló nemzetközi egységek egyik fontos utánpótlásvonala. 350 kamion átlagosan 7000 tonna szállítmánnyal fordul meg itt naponta. A jelentős forgalom idevonzza a rablókat. A BBC iszlámábádi tudósítója szerint egyre gyakoribbak a hasonló fosztogatások a körzetben. Csak az elmúlt hónapban 24 kamiont és tartálykocsit raboltak el.

A hatóságok szerint a rablás óta több ellenőrzőpontot létesítettek a térségben. A térségben dolgozó teherautósofőrök szervezete korábban a BBC-nek azt mondta, a fegyveres rablók jelentette kockázat mellett a teherautók után évente egyenként 5000 dollárnyi adót és kenőpénzt is fizetnek. Azokat a sofőröket, akik megtagadják a kenőpénz kifizetését, gyakran 24 órán át feltartják a helyi hatóságok.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről