A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNAndrásfi Tibor
15:05VívásGrabiel Lugo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
15:15TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNSiklósi Gergely
15:30VívásNeisser Loyola-Gergely Siklosi
HUNMarozsán Fábián
15:45TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNPupp Réka
16:50CselgáncsGefen Primo-Reka Pupp
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
19:30TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
NyílNyíl

Magyar Obamán mereng a román sajtó

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok első afroamerikai elnöke, Barack Obama megválasztása kapcsán a román sajtó többek között arról merengett, vajon Romániában van-e esély egy magyar nemzetiségű ember elnökké választására. A legtöbb publicista szerint egyelőre ez lehetetlen.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnökké választása kapcsán több romániai lapban is cikkek jelentek meg arról, vajon Romániában lehetséges-e egy magyar nemzetiségű elnök megválasztása. A publicisztikák legtöbbje arra jutott, hogy ez jelenleg lehetetlen.

"Mikor választ majd Románia magyar vagy cigány elnököt, aki megtestesíthetné ennek a társadalomnak a törekvéseit és értékeit?" - tette fel a kérdést az Evenimentul Zilei hasábjain Ioana Lupea, a nagy nevű román politikai szakíró. Válaszolt is a saját kérdésére: valószínűleg soha, vagy legalábbis nem az ő életében. Dan Pavel, az egyik legnevesebb politológus pedig úgy vélte, hogy Romániának egyhamar nem lesz magyar elnöke, mert szerinte az országban a "tolerancia nagyon alacsony szinten van".

A bukaresti Új Magyar Szó Obama diadala kapcsán Frunda Györgynek, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt elnökjelöltjének korábbi kijelentését idézte. Eszerint Romániában akkor lesz majd lehetséges egy magyar nemzetiségű elnök megválasztása, ha az Egyesült Államokban egy afro-amerikai kerül a Fehér Házba. Ezzel kapcsolatban Daniel Buda demokrata-liberális képviselő a lapnak úgy fogalmazott: "Túl sok sérelem érte a románokat magyar részről ahhoz, hogy az országnak egyhamar magyar elnöke legyen." Szerinte a románok, elsősorban az erdélyiek, nem tudják elfelejteni "mindazt a szörnyűséget", amit a Horthy-csapatok műveltek annak idején Románia területén.

Gheorghe Funar szenátor, a Nagy-Románia Párt (PRM) főtitkára, az egykori kolozsvári polgármester pedig kijelentette: "A magyarok Magyarországon lehetnek államelnökök, nem Romániában". "A kenyaiak nem áhítoznak az amerikai földre, de a magyarok minden porcikája Erdélyt kívánja" - tette hozzá.

Cristian Diaconescu szociáldemokrata szenátor volt a legoptimistább a kérdésben: az Új Magyar Szónak azt mondta, szerinte a román választók is elég érettek már ahhoz, hogy ha az országuk érdeke úgy kívánja, és ha rátermett, tetszetős üzenetű magyar jelöltet sikerült találni, túllépjenek az etnikai akadályokon.

"Nem az a fontos, hogy magyar vagy más nemzetiségű elnöke legyen Romániának, hanem az lenne a fontos, hogy legyen egy Obama szintű elnökünk" - válaszolta a lap kérdésére Cristian Tudor Popescu, a Gandul című napilap vezető publicistája. Szerinte a romániai magyaroknak kell megtenniük az első lépést, mégpedig az "etnikai alapú pártok" megszüntetésével.

Az Új Magyar Szóban Bíró Béla politológus szerint Romániának akkor lesz majd magyar elnöke, amikor a romániai magyar társadalom képes lesz magáénak elismerni egy olyan "románlelkű magyart", akit a román társadalom is képes lesz - magyarlelkű román gyanánt - románnak elfogadni. "Ezt a román-magyar Barackot még nem igazán sikerült kinemesíteni" - állapítja meg a szerző.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!