Másfélezer korbácsütés vár a szaúdi király orvosára

Vágólapra másolva!
1500 korbácsütésre és 15 év börtönre ítéltek egy egyiptomi orvost Szaúd-Arábiában, amiért állítólag félrekezelte a királyi család egyik tagját. A példátlanul súlyos ítélet ellen az orvos rokonai és barátai kedden tüntetést szerveztek Kairóban. AZ egyiptomi külügy diplomáciai lépéseket tervez az ügyben.
Vágólapra másolva!

Tüntetők követelték kedden Kairóban, hogy Szaúd-Arábia engedje szabadon azt az egyiptomi orvost, akit 15 év szabadságvesztésre és 1500 korbácsütésre ítéltek egy királyi beteg félrekezeléséért. Rauf Amin el-Arabit, aki közel húsz éve állt a szaúdi királyi család szolgálatában, tavaly ítélték el drákói szigorral.

Egyiptomi lapértesülések szerint az orvos Abdallah király unokafivérének egyik feleségét kezelte, s azzal vádolták meg, hogy szenvedélybetegségbe sodorta páciensét. Első fokon hét év börtönre és 700 korbácsütésre ítélték, ami után az orvos fellebbezett, de a fellebbviteli bíróság nem csökkentette, hanem több mint duplájára súlyosbította a büntetési tételeket.

Kedden az elítélt családtagjai, barátai és kollégái gyűltek össze Kairó belvárosában, az egyiptomi orvosszövetség központjánál, és követelték Abdallah szaúdi uralkodótól, hogy kegyelmezzen meg az orvosnak. Az elítélt felesége azt hangoztatta, hogy férje ártatlan. Az asszony attól tart, hogy 53 éves férje nem élné túl a büntetést.

A tiltakozók plakátjaikon arra hívták fel a figyelmet, hogy az iszlám történetében példátlanul szigorú büntetés az 1500 korbácsütés, amely bírálatokat váltott ki szerte Egyiptomban. Helyi emberi jogi szervezetek követelték a szaúdi uralkodócsaláddal közeli kapcsolatokat ápoló Hoszni Mubarak egyiptomi elnöktől, hogy érje el az elítélt szabadon engedését. Az egyiptomi külügyminisztérium kedden közölte, hogy diplomáciai és politikai lépéseket tesz a kérdés rendezésére, de arra figyelmeztetett, hogy a két ország kapcsolatait az ügy nem befolyásolhatja, és tiszteletben kell tartani a szaúdi jogi és politikai rendszert.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!