Tovább nyomul Izrael a Gázai övezetbe

Vágólapra másolva!
Súlyos csapást mértek a Hamászra, de nem állítják le az offenzívát - közölte az izraeli védelmi miniszter hétfőn. Az izraeli tankok déli és nyugati irányba nyomulnak előre a Gázai övezetben, miközben a Hamász egyiptomi közvetítéssel már tárgyalna a tűzszünetről. A hétfőn tizedik napjába lépő izraeli légitámadásoknak, és a szombat óta zajló szárazföldi hadműveleteknek már több mint 500 palesztin áldozata van.
Vágólapra másolva!

Egyiptom meghívására delegációt küld Kairóba hétfőn a Hamász palesztin iszlamista mozgalom - jelentette a katari al-Dzsazíra hírtelevízió a Hamász egyik vezetőjére hivatkozva. Azt egyelőre nem tudni, hogy az izraeli blokád alatt álló Gázai övezetből vagy Damaszkuszból utazik-e Egyiptomba a Hamász küldöttsége. A hírtelevízió szerint a kairói tárgyalásokon a Gázai övezet ellen december 27-én indított izraeli hadműveletről lesz szó.

Egy magas rangú palesztin politikus már pénteken közölte, hogy Kairó kapcsolatba lépett a Hamásszal a tűzszüneti egyezség érdekében. A Gázai övezetet 2007 nyara óta ellenőrző Hamász nyitottnak mondta magát a tűzszünetre, ha Izrael beleegyezik az övezet zárlatának feloldásába.

Jichák Herzog, a szociális ügyekben illetékes izraeli miniszter a hírszerző szolgálatokra hivatkozva kijelentette vasárnap, hogy Hamász olyan megoldást keres, amelynek révén sikerül megmentenie becsületét és arcvesztés nélkül kikerülnie az izraeli hadműveletek eredményeként kialakult helyzetből. Avi Benajahu, az izraeli hadsereg szóvivője a közszolgálati televízióban elmondta: a Hamász vezetői arra a következtetésre jutottak, hogy hatalmas stratégiai hibát követtek el, amikor visszautasították az Egyiptom közvetítésével megkötött, december 19-én lejárt hathónapos tűzszüneti megállapodás meghosszabbítását.

Az európai vezetők tárgyalnának

Hétfőn diplomáciai nagyüzem lesz Kairóban. Közel-keleti körútjának nyitányaként elsőként Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel találkozik Nicolas Sarkozy francia államfő. Sarkozy egy interjúban eközben kritizálta a Hamászt. "Súlyos felelősség terheli a Hamászt a Gázai övezetben élő palesztinok szenvedéseiért" - jelentette ki a francia köztársasági elnök abban az interjúban, amely három libanoni napilapban jelent meg hétfőn.

Az államfő az an-Naharban, az asz-Szafirban és a L,Orient Le Jourban közölte: Franciaország, európai partnereivel együtt, azért ítélte el Izrael offenzíváját, mert általa messzebbre kerültek a megbékélés esélyei és mert így nehezebbé vált a segélyek eljuttatása a Gázai övezet lakosságához. Ugyanakkor Sarkozy megerősítette, hogy hasonló határozottsággal ítélik el az iszlamista szervezet által végrehajtott rakétatámadásokat, amelyeket elfogadhatatlan provokációnak tekintenek.

Forrás: AFP

Ugyancsak az egyiptomi főváros vendége a Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter vezette uniós trojka, amelynek Benita Ferrero-Waldner külügyi biztos, Javier Solana az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Carl Bildt svéd és Bernard Kouchner francia külügyminiszter is tagja.

Az Ahmed Abul Geit egyiptomi külügyminiszterrel folytatott megbeszélés után az uniós trojka tűzszünetet szorgalmazott Izrael és a Hamász között. Schwarzenberg szükségesnek nevezte az Izrael elleni palesztin rakétatámadások, valamint a Gázai övezetet sújtó izraeli katonai csapások leállítását is.

Olmert tovább támadna

Cipi Livni izraeli külügyminiszter hétfőn határozottan elutasította Moszkva ajánlatát, hogy közvetítene a gázai hadművelet mielőbbi lezárása érdekében - jelentette hétfőn a RIA Novosztyi hírügynökség. Közlésük szerint Alekszandr Szaltanov külügyminiszter-helyettes felajánlotta Livninek, hogy közvetítene a konfliktusban, ám az izraeli diplomácia vezetője a következőket válaszolta: "Eltökélt szándékunk, hogy csapást mérünk a Hamászra, és nem szándékozunk legitimálni üzenetekkel. Nincs mit megvitatnunk velük".

Ehud Olmert leköszönő izraeli kormányfő vasárnap ellenzte a Hamászt célzó katonai műveletek leállítását. Olmert vasárnap telefonon beszélt Dmitrij Medvegyev orosz államfővel, Angela Merkel német kancellárral és Nicolas Sarkozyvel, valamint Tel-Avivban fogadta Michael Bloomberget, New York polgármesterét.

"Izrael nem vethet véget katonai műveleteinek, amíg el nem éri kitűzött céljait" - mondta Medvegyevnek Olmert, aki szerint vagy katonai vagy diplomáciai eszközökkel érhetőek el ezek a célok, de inkább katonaiakkal. Sarkozynek arról beszélt, hogy Izrael nem akarja újra elfoglalni a Gázai övezetet a Hamász elleni katonai műveletekkel. Hangsúlyozta, hogy Izrael világosan megkülönbözteti a terrorista szervezeteket és az ártatlan civileket, és jelentős erőfeszítéseket tett a Gázai övezet lakosainak szánt humanitárius segélyek célba juttatására.

130 célpontot támadtak hétfő hajnalban

Százharminc célpontot támadott az izraeli légierő hétfőre virradóra a Gázai övezetben - közölte a hadsereg szóvivője. A célpontok között szerepelt Dzsabalíja településen egy mecset, amelyben fegyvereket rejtegettek, valamint olyan épületek, ahol fegyverraktárak voltak, illetve rakétavetőkkel felszerelt járművek. A tájékoztatás szerint az izraeli szárazföldi csapatok folytatták előrenyomulásukat, amelyet a haditengerészet naszádjai ágyútűzzel támogattak.

Forrás: AFP

Egyre mélyebbre hatolnak a Gázai övezetbe az izraeli tankok a jelentések szerint, és ezzel Izrael gyakorlatilag kettévágta a területet. Vasárnap napközben a harcok az északi területről egyre inkább a nyugati, sűrűbben lakott vidékekre tevődtek át - közölte a BBC. A helikopterekkel megtámogatott izraeli katonai konvojok szombat éjszaka vonultak be a Hamász palesztin militáns szervezet által irányított területre. Az AFP hírügynökség beszámolója szerint az előrehaladó izraeli tankok harcot folytattak Gáza város közelében és Beith Lahija, valamint Dzsabalija városok környékén. Több civil áldozatról is érkeztek jelentések a Gázai övezetből.

Több ország is a művelet befejezésére szólította fel Izraelt, az Egyesült Államok azonban továbbra is kiáll szövetségese mellett, mert szerinte a rakétákkal támadó Hamász felelős a konfliktusért. Nyolc napja indított hadműveletet az izraeli hadsereg a militáns Hamász által ellenőrzött terület ellen. A támadásokban több mint 485 palesztin vesztette életét, a palesztin válaszcsapásoknak 4 izraeli áldozata van. Vasárnap a harcok során egy izraeli katona is meghalt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről