A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Haragszik Cheney Bushra egy kegyelmi ügy miatt

Vágólapra másolva!
Felbosszantotta Dick Cheney korábbi amerikai alelnököt az, hogy George Bush nem volt hajlandó kegyelemben részesíteni egyik hűséges munkatársát, akit a hatóságok munkájának akadályozásáért ítéltek el. Cheney egy interjúban beszélt erről, és egyúttal kritizálta a jelenlegi elnököt is, mert szerinte nemzetbiztonsági politikája növeli egy újabb Amerika elleni támadás veszélyét.
Vágólapra másolva!

"Nyilvánvalóan nem voltam boldog azzal, hogy gyakorlatilag magára hagytuk Scootert" - idézett a Reuters hírügynökség Dick Cheney korábbi amerikai alelnök CNN-nek adott interjújából. Cheney arra reagálva mondta ezt, hogy korábban megjelentek olyan cikkek, amelyek szerint konfliktusba került George Bush elnökkel egy kegyelmezési ügyben.

Cheney egykori kabinetfőnökének, Lewis "Scooter" Libbynek az esetéről volt szó, akit azért ítéltek el, mert akadályozta a nyomozást, amely egy CIA-ügynök azonosságának nyilvánosságra kerülésével foglalkozott. Bush ugyan már korábban elengedte Libby 2,5 éves börtönbüntetését, de elnöksége végén nem részesítette őt teljes kegyelemben. "Alapvető nézetkülönbség" alakult ki ebben Bush és alelnöke között - ismerte el utóbbi a CNN-nek adott interjújában.

Libbyt 2007-ben ítélték el, ügye hatalmas vihart kavart az Egyesült Államokban. A Valerie Plame nevű CIA-ügynök azonosságát ugyanis gyakorlatilag bosszúból szivárogtatták ki kormányzati oldalról, miután férje, Joseph Wilson korábbi diplomata nyilvánosan bírálta a Bush-kormányzat Irak-politikáját.

A CNN-nek adott interjúban Cheney kritizálta a jelenlegi elnököt, Barack Obamát is, amiért felülvizsgálta Bush antiterrorista intézkedéseit, például megtiltotta a durva kihallgatási módszereket és elrendelte a guantánamói fogolytábor bezárását. A volt alelnök szerint ezek a döntések növelik egy újabb Amerika elleni támadás kockázatát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!