A tragikus esetek nyomán szigorították a hatósági ellenőrzést az alkoholos italokat forgalmazó boltokban, szállodákban és vendéglátóipari egységekben - közölte a török agrártárca.
Különösen nagy port vert fel a német diákok esete, akik osztálytársaikkal együtt Antalyában vakációztak márciusban, egy esti szállodai italozás után egyikük eszméletlenül esett össze.
A kihívott mentők már csak a halál beálltát tudták megállapítani a 17 éves fiúnál. Két társa kómába esett, amikor repülőgépen Lübeckbe szállították őket. Mindketten visszafordíthatatlan agykárosodást szenvedtek, és néhány nappal később meghaltak.
A válság is szerepet játszik a tragédiában
A vizsgálat kiderítette, hogy a diákok által fogyasztott tömény szeszesital jelentős arányban tartalmazott (mérgező) metilalkoholt.
Az ARD televízió helyszíni beszámolójában elhangzott, hogy a gazdasági válság és a csökkenő forgalom költségeik mérséklésére szorítja a török vendéglátó helyeket, szállodákat. A takarékoskodás egyik lehetősége a forgalmazott italok olcsóbb forrásból történő beszerzése.
Az árral párhuzamosan azonban csökken az italok megbízhatósága, mivel az olcsó áruk előállítói sok esetben kétes adalékok - például metilalkohol - hozzáadásával hígítják a nedűket, ami súlyosan veszélyezteti a fogyasztók egészségét.
Nem először fordult elő
Törökországban egyébként viszonylag gyakoriak a pancsolt alkohol okozta tragédiák, legutóbb 2005-ben volt példa a mostanihoz hasonló alkoholmérgezésre.
Akkor három személyt ítéltek egyenként 8 évi börtönbüntetésre, miután az általuk forgalomba hozott pancsolt raki - ánizspálinka - 22 ember halálát okozta.